Orbán azt állítja, semmilyen üzleti üggyel nem foglalkozik, de szívesen találkozott Bécsben az ott csalásért elítélt Heinrich Pecinával

Média
2018 január 31., 15:28
comments 91

A Zoom.hu arról írt, hogy Orbán Viktor egy nappal a hivatalos látogatása előtt Bécsbe utazott, és ott hétfő este titokban tárgyalt Heinrich Pecinával, a Mediaworks volt tulajdonosával, a Vienna Capital Partners elnökével, akit Ausztriában csalás és hűtlen kezelés miatt jogerősen felfüggesztett börtönre ítéltek.

Heinrich Pecina, a Vienna Capital Partners (akkori) tulajdonosa a Vienna Capital Partners (akkoriban még) új hazai médiavállalatának, a Mediaworksnek a budapesti székhelyén tartott sajtótájékoztatón
photo_camera Heinrich Pecina, a Vienna Capital Partners (akkori) tulajdonosa a Vienna Capital Partners (akkoriban még) új hazai médiavállalatának, a Mediaworksnek a budapesti székhelyén tartott sajtótájékoztatón 2014. október 1-én. Fotó: Mohai Balázs/MTI

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke a lapnak elismerte, hogy Orbán találkozott az üzletemberrel, aki 2014 októberében megvette, majd két évvel később bezáratta a Népszabadságot. Megkérdeztük Havasit, hogy miért tartották titokban a találkozót, amire a sajtófőnök azt válaszolta:

„A miniszterelnök minden magyarországi médiatulajdonossal szívesen találkozik, ha találkozót kér. Találkozott az RTL tulajdonosi képviselőivel is, amikor kérték. Semmilyen találkozót nem tartunk titokban, ennek a megbeszélésnek a tényét is megerősítettük a Zoom.hu újságírójának.”

Az nem derült ki, hogy miről tárgyaltak. A hivatkozott RTL képviselői például akkor találkoztak Orbánnal, amikor a csatornát 2015-ben reklámadóval akarták büntetni, míg a konfliktus Orbán Viktor és Angela Merkel találkozója után azonnal el nem simult.

Orbán Viktor miniszterelnök és vendége, a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Angela Merkel német kancellár megbeszélésük után sajtótájékoztatót tartanak a Parlamentben 2015. február 2-án.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és vendége, a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Angela Merkel német kancellár megbeszélésük után sajtótájékoztatót tartanak a Parlamentben 2015. február 2-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI

Orbánéknak láthatóan fontosak a megyei lapok, Pecinának van három – minthogy övé lett a Russmedia, aminek a portfóliójában ott van az Észak-Magyarország, a Kelet-Magyarország és a Hajdú-Bihari Napló –, de hogy ezért miért kell Bécsben személyesen találkozni, az rejtély.

Főleg azért furcsa ez a magyarázat, mert kedden Orbán egy, a veje korrupciós ügyéről szóló kérdésre azt válaszolta: „Semmilyen üzleti üggyel nem foglalkozok, nem is fogok.”

Márpedig ezek szerint a médiatulajdonos Pecinával, aki korábban pont Mészáros Lőrincnek adta el a Mediaworksöt, igenis üzleti ügyben tárgyalt.

Orbán Viktor egyébként pár nappal korábban Geert Wilders holland szélsőjobboldali politikussal találkozott, a kormány azt a találkozót is titokban intézte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.