Csalás és hűtlen kezelés miatt börtönre ítélték a Népszabadságot bezárató Heinrich Pecinát, de társaira vallott, így megússza egy felfüggesztettel

2017 augusztus 21., hétfő 7:28
157

A HVG számolt be hétfő reggel róla, hogy az APA hírügynökség szerint csütörtökön négy bankárt is elítéltek az osztrák Hypo Bank botrányával összefüggésben Klagenfurtban.  Heinrich Pecina, Josef Kircher, Tilo Berlin és Wolfgang Kulterer mind vétkesek hűtlen kezelésben és csalásban.

Fotó: Mohai Balázs/MTI

A magyar médiapiacon a Mediaworks egykori tulajaként, a Népszabadság bezáratójaként és újabban a Russmedia megyei lapkiadó tulajaként, összességében 

a Fidesz-strómanként ismert Pecina megússza felfüggesztettel, miután bűnsegédnek minősítette a bíróság és bevallotta tettét. 

A vád szerint a bank több eurómilliós tételben állított ki hamis számlát a Pecina tulajdonában álló, a Népszabadságot kiadó Mediaworks-t is évekig kezelő Vienna Capital Partners (VCP) nevére. A Mediaworkst Pecina később Mészáros Lőrincnek illetve az Opimus Pressnek értékesítette. 

Pecinát 22 hónap börtönre és közel 300 ezer euró bírság megfizetésére kötelezte a klagenfurti bíróság, amely figyelembe vette, hogy a VCP 3 millió eurót kifizetett kárenyhítés címén. Elfogadta a büntetést, így felfüggesztett büntetése kezdetét vette. 

A Fidesz egyik kedvenc médiaembere épp a hetekben tért vissza a magyar piacra, miután eladta a Mediaworks-t a felcsúti polgármester cégének. Az érdekeltségéhez tartozó Media Development Management Kft. (MDM) vette meg a Russmedia lapkiadóvállalatot,  portfóliójában az Észak-Magyarország, a Kelet-Magyarország és a Hajdú-Bihari Napló újságokkal. 

A lap azt írja, hogy az MKB és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank nyújtott hitelt az üzlethez. (HVG)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt