Csalás és hűtlen kezelés miatt börtönre ítélték a Népszabadságot bezárató Heinrich Pecinát, de társaira vallott, így megússza egy felfüggesztettel

bűnügy
2017 augusztus 21., 07:28
comments 155

A HVG számolt be hétfő reggel róla, hogy az APA hírügynökség szerint csütörtökön négy bankárt is elítéltek az osztrák Hypo Bank botrányával összefüggésben Klagenfurtban.  Heinrich Pecina, Josef Kircher, Tilo Berlin és Wolfgang Kulterer mind vétkesek hűtlen kezelésben és csalásban.

Heinrich Pecina, a Vienna Capital Partners (akkori) tulajdonosa a Vienna Capital Partners (akkoriban még) új hazai médiavállalatának, a Mediaworksnek a budapesti székhelyén tartott sajtótájékoztatón
photo_camera Fotó: Mohai Balázs/MTI

A magyar médiapiacon a Mediaworks egykori tulajaként, a Népszabadság bezáratójaként és újabban a Russmedia megyei lapkiadó tulajaként, összességében 

a Fidesz-strómanként ismert Pecina megússza felfüggesztettel, miután bűnsegédnek minősítette a bíróság és bevallotta tettét. 

A vád szerint a bank több eurómilliós tételben állított ki hamis számlát a Pecina tulajdonában álló, a Népszabadságot kiadó Mediaworks-t is évekig kezelő Vienna Capital Partners (VCP) nevére. A Mediaworkst Pecina később Mészáros Lőrincnek illetve az Opimus Pressnek értékesítette. 

Pecinát 22 hónap börtönre és közel 300 ezer euró bírság megfizetésére kötelezte a klagenfurti bíróság, amely figyelembe vette, hogy a VCP 3 millió eurót kifizetett kárenyhítés címén. Elfogadta a büntetést, így felfüggesztett büntetése kezdetét vette. 

A Fidesz egyik kedvenc médiaembere épp a hetekben tért vissza a magyar piacra, miután eladta a Mediaworks-t a felcsúti polgármester cégének. Az érdekeltségéhez tartozó Media Development Management Kft. (MDM) vette meg a Russmedia lapkiadóvállalatot,  portfóliójában az Észak-Magyarország, a Kelet-Magyarország és a Hajdú-Bihari Napló újságokkal. 

A lap azt írja, hogy az MKB és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank nyújtott hitelt az üzlethez. (HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.