Az összes megyei lap ugyanazzal a központi Orbán-interjúval jelent meg a választás előtti napon

POLITIKA
2018 április 07., 10:06
comments 165

Nem sokat vacakoltak a szerkesztők Mészáros Lőrinc megyei lapjainál a választás előtti napon, mindegyik ugyanazzal az Orbán-képpel és ugyanazzal az üzenettel jelent meg: „Mindkét szavazatot a Fideszre!” 

A Mediaworkshöz tartozó megyei lapok címlapjai a 2018-as parlamenti választás előtti napon
photo_camera A Mediaworkshöz tartozó megyei lapok címlapjai a választás előtti napon Fotó: 444

Ráadásul szóról szóra mindegyik megyei lap ugyanazt azt interjút közölte, amiben a miniszterelnök felmondja a Mediaworks tartalomfejlesztési igazgatójának a Fidesz kampányüzeneteit: Soros György, Soros Györgysorsdöntő szavazás, bevándorlóország leszünk vagy nem, az ellenzék csak zűrzavart és bizonytalanságot kínál stb.

A megyei lapok nagy részét kiadó Mediaworks-öt még 2016 októberében vette meg a Mészáros Lőrinchez tartozó Opimus Nyrt. (ma már: Opus Global). És rögtön a kormánypropaganda szolgálatába állították őket. A váltás után a nem elég kormánybarát újságírókat és szerkesztőket szinte azonnal kirúgták, az újságok törzsanyagát egy központi szerkesztőségében állítják elő, a helyben szerkesztett tartalom, a napi hírek ezeknek a lapoknak csak kisebb részét teszi ki. 

Andy Vajna és  Henrich Pecina lapjai is Orbán Viktorral ébredtek

Szó szerint ugyanazzal a központi interjúval jelentek meg az Andy Vajnához került megyei lapok, a Délmagyar és a Kisalföld is. És ugyanazzal a címmel közölte a szöveget a Hajdú-bihari Napló, az Észak-Magyarország és a Kelet-Magyarország is, amelyek tavaly kerültek a Népszabadságot bezáró, osztrák üzletemberhez, Henrich Pecinához.

A Haon.hu, a Boon.hu és a Szon.hu címlapjai.
photo_camera A Haon.hu, a Boon.hu és a Szon.hu címlapjai.

A kapmány előtt egyik megyei lap sem adott le hirdetési árjegyzéket az Állami Számvevőszéknél, így a törvény szerint nem jelentethetik meg a pártok politikai hirdetéseit.  Így nem kellett közzétenniük az ellenzéki pártok politikai hirdetéseit, de a kormány migránsozó hirdetéseinek és a központilag előállított kormánybarát cikkeknek megjelenésé semmi sem korlátozta. 

A helyzet nagyon hasonló lett ahhoz, amiről Orbán Viktor az első választás idején beszélt:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.