Az összes megyei lap ugyanazzal a központi Orbán-interjúval jelent meg a választás előtti napon

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Nem sokat vacakoltak a szerkesztők Mészáros Lőrinc megyei lapjainál a választás előtti napon, mindegyik ugyanazzal az Orbán-képpel és ugyanazzal az üzenettel jelent meg: „Mindkét szavazatot a Fideszre!” 

A Mediaworkshöz tartozó megyei lapok címlapjai a választás előtti naponFotó: 444

Ráadásul szóról szóra mindegyik megyei lap ugyanazt azt interjút közölte, amiben a miniszterelnök felmondja a Mediaworks tartalomfejlesztési igazgatójának a Fidesz kampányüzeneteit: Soros György, Soros Györgysorsdöntő szavazás, bevándorlóország leszünk vagy nem, az ellenzék csak zűrzavart és bizonytalanságot kínál stb.

A megyei lapok nagy részét kiadó Mediaworks-öt még 2016 októberében vette meg a Mészáros Lőrinchez tartozó Opimus Nyrt. (ma már: Opus Global). És rögtön a kormánypropaganda szolgálatába állították őket. A váltás után a nem elég kormánybarát újságírókat és szerkesztőket szinte azonnal kirúgták, az újságok törzsanyagát egy központi szerkesztőségében állítják elő, a helyben szerkesztett tartalom, a napi hírek ezeknek a lapoknak csak kisebb részét teszi ki. 

Andy Vajna és  Henrich Pecina lapjai is Orbán Viktorral ébredtek

Szó szerint ugyanazzal a központi interjúval jelentek meg az Andy Vajnához került megyei lapok, a Délmagyar és a Kisalföld is. És ugyanazzal a címmel közölte a szöveget a Hajdú-bihari Napló, az Észak-Magyarország és a Kelet-Magyarország is, amelyek tavaly kerültek a Népszabadságot bezáró, osztrák üzletemberhez, Henrich Pecinához.

A Haon.hu, a Boon.hu és a Szon.hu címlapjai.

A kapmány előtt egyik megyei lap sem adott le hirdetési árjegyzéket az Állami Számvevőszéknél, így a törvény szerint nem jelentethetik meg a pártok politikai hirdetéseit.  Így nem kellett közzétenniük az ellenzéki pártok politikai hirdetéseit, de a kormány migránsozó hirdetéseinek és a központilag előállított kormánybarát cikkeknek megjelenésé semmi sem korlátozta. 

A helyzet nagyon hasonló lett ahhoz, amiről Orbán Viktor az első választás idején beszélt:

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.