A Fidesz szerint a Népszabadságot bezárató Pecina az MSZP üzletembere

2019 május 21., kedd 10:59
286
Heinrich Pecina, a Vienna Capital Partners (akkori) tulajdonosa a Vienna Capital Partners (akkoriban még) új hazai médiavállalatának, a Mediaworksnek a budapesti székhelyén tartott sajtótájékoztatón 2014. október 1-én. Fotó: Mohai Balázs/MTI

Az MSZP egy keddi sajtótájékoztatón azt követelte Orbán Viktortól, hogy árulja el, milyen szerepe van Heinz-Christian Strache botrányában, amiben felbukkant Heinrich Pecina neve is. 

Erre reagált a Fidesz még kedd délután, és közölte, hogy

„A szocialisták üzleteltek Pecinával. A Magyar Szocialista Párt adta el az osztrák üzletember érdekeltségeinek a Népszabadság szocialista tulajdonban lévő üzletrészét.” 

Heinrich Pecina egy osztrák üzletember, akinek nagy szerepe volt a magyar média elfideszesítésében. Pecina 2015-ben a médiahatóság és a GVH közbenjárásával az egyik legnagyobb magyar médiavállalat, a Mediaworks tulajdonosa lett. 

Ekkor megvette a Népszabadság kisebb tulajdonrészét az MSZP pártalapítványától is. Később ő záratta be a napilapot, majd az egész médiacsomagot átnyújtotta Mészáros Lőrincnek, aki pedig később továbbadta azt a központi médiaalapítványnak. 

Pecina ezután sem tűnt el: az Észak-Magyarország, a Kelet-Magyarország és a Hajdú-Bihari Napló megyei lapokat kiadó Russmediát is rajta keresztül szerezte meg a hatalom. Ezek Pecina alatt lettek fideszes kiadványok, mielőtt szintúgy beolvadtak a központi médiaalapítványba.  

Orbán egyébként sosem tagadta, hogy korábban találkozott Pecinával Bécsben, akit csalás és hűtlen kezelés miatt börtönre ítéltek a Hypo Bank körüli botrányok miatt, igaz, végül felfüggesztett büntetéssel megúszta az esetet.  

Az orbáni médiaviszonyokról álmodó Strache ugyanezt a Heinrich Pecinát ajánlotta strómannak orosz ügyfelei számára. Az azóta lemondott alkancellár azt szerette volna, hogy Pecina vegye meg orosz pénzből a Kronen Zeitungot, és állítsa az FPÖ szolgálatába.   

A Fidesz szerint Pecina az MSZP-vel üzletel.  

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt