Mintha háromnapos családi turistáskodás lett volna a KNDP vezető politikusainak látogatása Szentpéterváron

POLITIKA
2019 június 25., 05:05
comments 341

Egyszerű adófizetőként nem is látjuk, mennyi kényelmetlenséggel és lemondással jár egy politikus hivatalos látogatása. Itt van például Semjén Zsolt és Harrach Péter szentpétervári útja, aminek a programját volt módunk megismerni.

A hivatalos közlemény mindössze arról szól, hogy a KDNP két vezető politikusa a múlt héten Oroszországban járt. Előbb Moszkvában volt csütörtökön találkozójuk Ilarion metropolitával, a moszkvai patriarchátus Külső Egyházügyi Kapcsolatok Hivatalának irányítójával, majd Nyikolaj Fjodorovval, az orosz felsőház első elnökhelyettesével tekintették át az áttekintenivalókat. Ezután Szentpéterváron folytatódott a hivatalos út.

Innen kapcsolódunk be egy hivatalos út minden nyűgébe. A delegáció nemcsak a két KDNP-s politikusból áll, ők utaztak öten pénteken reggel Moszkvából Szentpétervárra:

  • Semjén Zsolt,
  • Semjénné Menus Erzsébet Gabriella,
  • Harrach Péter,
  • Harrach Péterné Nagy Csilla,
  • Ujvári Sándor.

Itt fejenként 10 ezer rubellel, vagyis 5-ször 45 ezer forinttal fogadja őket a VIP-váróban a főkonzul és az első beosztott. 

Ebből taxira nem kell költeni, mert a főkonzulátusnak köszönhetően Volkswagen Caravelle kisbusz szállítja a delegációt a belvárosi ötcsillagos hotelbe, a Corinthiába, amit még az oroszok is luxusszállónak neveznek. A szálloda honlapja szerint egy kétszemélyes szoba ára 23 950 rubeltől indult (107 ezer forint), 66 450 rubel (299 ezer forint) a top éjszakánként.

photo_camera Fotó: www.saint-petersburg.com

Kis pihenő után jön egy kötelező program: rövid udvariassági találkozó Szergej Szolovjovval, Szentpétervár Törvényhozása első alelnökével és Alekszandr Kusakkal az Egységes Oroszországpárt frakcióvezető-helyettesével.

A szentpétervári út egyetlen protokollfotója. A 45 perces udvariassági látogatás, ami miatt a két KDNP-s politikus péntektől vasárnapig a városban volt:

photo_camera Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a szentpétervári törvényhozásnak otthont adó Mariinszkij Palotában udvariassági találkozón vett részt Szergej Szolovjov első alelnökkel és Alekszandr Kusakkal, az Egységes Oroszország párt frakcióvezető-helyettesével.
Fotó: Semjén Zsolt/Facebook

Ez háromnegyed óra, utána már laza a program egész hétvégén. Pénteken az Ermitázs múzeum a következő helyszín. Itt csatlakoznak a feleségek a KDNP-s politikusokhoz, miután a főkonzulátos egy másik autóval értük megy a szállodába. Kis hivatalos dolga közben akad Semjén Zsoltnak és a főkonzulnak, egy gyors udvariassági találkozó Mihail Piotrovszkij úrral, az Ermitázs Múzeum igazgatójával. A többiek addig felfedezhetik a múzeumot.

Két és félórás múzeumlátogatás után vissza a szállodába, majd rövid felfrissülés után irány az Ohotyicsnij Klub, ahol a főkonzulátus vacsorát szervezett a vendégeknek. Vadászok kifejezetten kedvelhetik a helyet.

photo_camera Fotó: www.ohota.rest

Másnap, szombaton reggeli után irány a Carszkoje Szelo, a cári család egykori nyári rezidenciája és az azt körülölelő település. Hosszú kirándulóprogram, közben ebéd a főkonzulátus szervezésében, aztán a Nyári Palota, a pazar kert és a Finn-öböl megtekintése. Fél ötkor vissza a városba, pihenő a szállodában, majd sétahajózás és vacsora a főkonzulátus szervezésében, a nap végén séta a szentpétervári fehér éjszakában. Hivatalos program szombaton nem akadt.

Szombathoz hasonlóan vasárnap hivatalos program már szintén nincs, csak városnézés. Reggeli után a kazanyi székesegyház és a Véren Megváltó Székesegyház megtekintése, fél 12-kor a delegációt kiviszik a reptérre, ahonnan Helsinki felé repülnek el Semjénék. 

Megkerestük a KDNP-frakció sajtóosztályát, hogy további tájékoztatást kapjunk a rövid hivatalos közleményen kívül, mi volt az utazás célja, ki fizette például a politikusokkal utazó feleségek utazási/étkezési/szállás költségeit, költőpénzét, Finnországba is hivatalos útra utaztak-e tovább. Annyit írtak: „A híradásokban megjelent információkat azzal egészítjük ki, hogy a politikusokat feleségük kísérte, az ő utazásukat magánemberként, saját maguk fizették.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.