Karácsony Gergely bejelentette, hogy megnyerte az előválasztást

2019 június 26., szerda 14:14
Karácsony Gergely beszél az előválasztási eredményvárón Fotó: aHang FB

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd hivatalos jelöltje nyerte az ellenzéki főpolgármesterek előválasztását.

Az elmúlt egy hétben összesen 68 363 budapesti vett részt a szerda délig tartó előválasztáson, amit az aHang civil platform szervezett meg annak érdekében, hogy az őszi önkormányzati választáson egy esélyes ellenzéki jelölt csapjon össze Tarlós István főpolgármesterrel. 

Az előválasztásnak az adott valódi tétet, amikor az EP-választást követően a két relatíve jó eredményt elérő ellenzéki párt, előbb a Momentum, majd a DK is bejelentette, hogy önálló jelöltet indít, Kerpel-Fronius Gábor illetve Kálmán Olga személyében. Minden résztvevő párt írásban vállalta, hogy besorol a győztes mögé, és őt támogatja majd az ősszel esedékes önkormányzati választáson.

Szerdán délután a civil platform képviseletében Magyar György jelentette be a végeredményt: 

Kerpel Fronius Gábor 9792, Kálmán Olga 25 093, Karácsony Gergely 33 350 szavazatot kapott. 

Karácsony ezzel az első előválasztás után a másodikat is sikerrel vette. Február 3-án Karácsony az MSZP-s Horváth Csabát győzte le nagy arányban: akkor a 34133 érvényes voksból Karácsony 27598, Horváth 6635 szavazatot kapott. 

Az eredmény nem jelenti azt, hogy ősszel kizárólag Karácsony áll rajthoz Tarlós István fideszes főpolgármesterrel szemben. Az előválasztásból végül kifaroló Puzsér Róbert médiacelebritás a 444-nek adott interjújában jelezte, csak abban az esetben nem indul el ősszel, ha a momentumos jelölt nyeri meg az előválasztást. 

A Jobbik korábban Puzsér mögött állt, de végül kihátráltak mögüle. Legutóbb a párt azt nyilatkozta, hogy támogatja az előválasztás intézményét, és „részt vesz az előválasztási folyamat szervezésében, mert fontosnak tartja, hogy a budapesti ellenzéki szavazók átlátható és demokratikus folyamat során választhassák ki a Fidesz főpolgármesterének legesélyesebb kihívóját.”