Megtartják Kerényi méregdrága keresztény elit gyerektáborát, de olcsón, elitgyerekek nélkül

oktatás
2019 június 26., 16:40
comments 107

"A kéthetes turnus során minden diák megtanul néhány tréfás verset,
néhány karéneket, néhány táncot és részt vesz néhány színpadi jelenet
előadásában. Angyalként ezt énekelik majd: Született világ
Megváltója, ördögként pedig így csúfolódnak: Bíró, pandur, lakatos,
tiéd lesz egy láda fos." 

Kerényi Imre: A Vörösberényi Gizella Tábor leírása 2017.11.28. 

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott még 2018 januárjában állt elő az elit, keresztény szellemiségű gyermektábor ötletével a Magyar Krónika hasábjain. Nyílt levelében egészen konkrét tervet mutatott be, a szervezéstől a nyári program óránkénti bontásáig. Kerényi elképzelése szerint 

  • „a Gizella tábor toborzólevelét a tavasz folyamán megkapják polgármestereink, államtitkáraink és minisztereink, hogy gyermekeiket, unokáikat fizessék be a vörösberényi Gizella táborba”. A díjat is kikalkulálta: 250 ezer forint/fő.
  • A táborozók kezdőszettjét is meghatározta: az alapfelszerelés egy görög peplon, egy római tunika, egy puhafából készült rövid római kard, és egy cserkészzsinórral ellátott napkalap.
  • A gyerekekre olyan programok vártak volna, mint masírozás, hadi verseny, a lányoknak pedig népi körtánc. 

Meglepetésre Kerényi ötlete egészen hamar elindult a megvalósítás felé: egy január 15-i miniszterelnöki rendeletben Orbán Viktor azonnali hatállyal félmilliárd forintos támogatást utalt Balatonalmádi önkormányzatának a vörösberényi kolostor állagmegóvására és ifjúsági táboroztatás előkészítésére. 

A tóparti település képviselő-testülete áprilisban már foglalkozott a Gizella-tábor ügyével:

  • biztos, ami biztos eltolták egy évvel, 2019-re, 
  • de meghatározták a büdzsét. A háromszor kéthetes turnusra, a 30 gyerek felszerelésére és ellátására 43,78 millió forintot szántak.

Tavaly augusztus elsején érkezett a hír: Kerényi Imre hosszú betegség után, életének 75. évében elhunyt. A miniszterelnöki megbízott halála után Balatonalmádi önkormányzata lépett: Kerényi tervéből "Kerényi-program" lett, a tábor egyik felének megszervezését  a város művelődési háza vállalta, a többire külsőst kerestek. Pályázatot írtak ki, bíráltak és eredményt hirdettek: a Veszprémi Petőfi Színház lett a győztes. A képviselő-testület idén május tizedikén hallgatta meg a társulat vezetőjét, Oberfrank Pált, aki a jegyzőkönyv szerint már elején leszögezte: 

"ez most egy erkölcsi kötelesség. Kerényi Imre amikor még a programot összeállította és készült rá, megkeresett egyrészt mint régi ismerősét, másrészt mint színházigazgatót és úgy gondolta, hogy egy ilyen típusú együttműködést a veszprémi Petőfi Színház mindenkori igazgatójával tudna igazán jól megvalósítani. Minket is megdöbbentett hirtelen halála és úgy érzem, hogy nekem ezt gondolkodás nélkül meg kell tennem." 

Oberfrank azért hozzátette: 

"szerettük volna megtalálni azt az arányt, amely egyrészt nem feledkezik meg Kerényi Imre útmutatásairól sem, de mindazt, amit ő megfogalmazott egyfajta metaforaként próbáljuk értelmezni. Hiszen nyilván ő sem arra gondolt, hogy fakardokkal fognak rohangálni a gyerekek, hanem arra, hogy nagyon fontos a nemzeti identitás, a magyar identitás, illetve az emberi arcunkat próbáljuk megőrizni és egy olyan tábort hozzunk létre, amely erre koncentrál."

Címszavakban ismertette a programot: "Lélek tükre, Tudni illik, Színház az egész világ, Kulisszák mögött, Balatonszelet, Magellán nap." És kijelentette: 

"mi nem arra próbáltunk rámenni, hogy egy nagyon nagy nemzeti tábort hozzunk létre, hanem arra, hogy az ifjúságot meg tudjuk szólítani, a 12-16 éves pályaválasztás előtt álló, értékrendet kereső fiatalt."

A tábort átkeresztelték Gizelláról Carpe Diem!-re, a részvételi díjat lecsökkentették 250 ezerről 35 ezerre, a három turnust pedig kettőre. Toborzólevelet egyetlen államtitkár sem kapott, a rendezvényt Balatonalmádi nem is hirdeti, a felhívással a Veszprémi Színház oldalán lehet találkozni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.