Megtartják Kerényi méregdrága keresztény elit gyerektáborát, de olcsón, elitgyerekek nélkül

"A kéthetes turnus során minden diák megtanul néhány tréfás verset,
néhány karéneket, néhány táncot és részt vesz néhány színpadi jelenet
előadásában. Angyalként ezt énekelik majd: Született világ
Megváltója, ördögként pedig így csúfolódnak: Bíró, pandur, lakatos,
tiéd lesz egy láda fos." 

Kerényi Imre: A Vörösberényi Gizella Tábor leírása 2017.11.28. 

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott még 2018 januárjában állt elő az elit, keresztény szellemiségű gyermektábor ötletével a Magyar Krónika hasábjain. Nyílt levelében egészen konkrét tervet mutatott be, a szervezéstől a nyári program óránkénti bontásáig. Kerényi elképzelése szerint 

  • „a Gizella tábor toborzólevelét a tavasz folyamán megkapják polgármestereink, államtitkáraink és minisztereink, hogy gyermekeiket, unokáikat fizessék be a vörösberényi Gizella táborba”. A díjat is kikalkulálta: 250 ezer forint/fő.
  • A táborozók kezdőszettjét is meghatározta: az alapfelszerelés egy görög peplon, egy római tunika, egy puhafából készült rövid római kard, és egy cserkészzsinórral ellátott napkalap.
  • A gyerekekre olyan programok vártak volna, mint masírozás, hadi verseny, a lányoknak pedig népi körtánc. 

Meglepetésre Kerényi ötlete egészen hamar elindult a megvalósítás felé: egy január 15-i miniszterelnöki rendeletben Orbán Viktor azonnali hatállyal félmilliárd forintos támogatást utalt Balatonalmádi önkormányzatának a vörösberényi kolostor állagmegóvására és ifjúsági táboroztatás előkészítésére. 

A tóparti település képviselő-testülete áprilisban már foglalkozott a Gizella-tábor ügyével:

  • biztos, ami biztos eltolták egy évvel, 2019-re, 
  • de meghatározták a büdzsét. A háromszor kéthetes turnusra, a 30 gyerek felszerelésére és ellátására 43,78 millió forintot szántak.

Tavaly augusztus elsején érkezett a hír: Kerényi Imre hosszú betegség után, életének 75. évében elhunyt. A miniszterelnöki megbízott halála után Balatonalmádi önkormányzata lépett: Kerényi tervéből "Kerényi-program" lett, a tábor egyik felének megszervezését  a város művelődési háza vállalta, a többire külsőst kerestek. Pályázatot írtak ki, bíráltak és eredményt hirdettek: a Veszprémi Petőfi Színház lett a győztes. A képviselő-testület idén május tizedikén hallgatta meg a társulat vezetőjét, Oberfrank Pált, aki a jegyzőkönyv szerint már elején leszögezte: 

"ez most egy erkölcsi kötelesség. Kerényi Imre amikor még a programot összeállította és készült rá, megkeresett egyrészt mint régi ismerősét, másrészt mint színházigazgatót és úgy gondolta, hogy egy ilyen típusú együttműködést a veszprémi Petőfi Színház mindenkori igazgatójával tudna igazán jól megvalósítani. Minket is megdöbbentett hirtelen halála és úgy érzem, hogy nekem ezt gondolkodás nélkül meg kell tennem." 

Oberfrank azért hozzátette: 

"szerettük volna megtalálni azt az arányt, amely egyrészt nem feledkezik meg Kerényi Imre útmutatásairól sem, de mindazt, amit ő megfogalmazott egyfajta metaforaként próbáljuk értelmezni. Hiszen nyilván ő sem arra gondolt, hogy fakardokkal fognak rohangálni a gyerekek, hanem arra, hogy nagyon fontos a nemzeti identitás, a magyar identitás, illetve az emberi arcunkat próbáljuk megőrizni és egy olyan tábort hozzunk létre, amely erre koncentrál."

Címszavakban ismertette a programot: "Lélek tükre, Tudni illik, Színház az egész világ, Kulisszák mögött, Balatonszelet, Magellán nap." És kijelentette: 

"mi nem arra próbáltunk rámenni, hogy egy nagyon nagy nemzeti tábort hozzunk létre, hanem arra, hogy az ifjúságot meg tudjuk szólítani, a 12-16 éves pályaválasztás előtt álló, értékrendet kereső fiatalt."

A tábort átkeresztelték Gizelláról Carpe Diem!-re, a részvételi díjat lecsökkentették 250 ezerről 35 ezerre, a három turnust pedig kettőre. Toborzólevelet egyetlen államtitkár sem kapott, a rendezvényt Balatonalmádi nem is hirdeti, a felhívással a Veszprémi Színház oldalán lehet találkozni.