A cseh kormány túlélte a bizalmatlansági szavazást

politika
2019 június 27., 03:58

A 200 fős cseh parlamentben 17 órás vita után végül csak 85 szavazatot kapott az Andrej Babis miniszterelnök elleni ellenzéki bizalmatlansági indítvány, amiről csütörtökre virradóra szavaztak.

A kérdést lényegében az döntötte el, hogy a milliárdos üzletember ANO nevű populista pártjának két koalíciós partnere, a szociáldemokraták és a kommunisták a várakozásoknak megfelelően kitartottak mellette, jóllehet az utóbbi időben több szocdem vezető is meglebegtette a szakítás lehetőségét.

Babist azzal vádolják, hogy visszaélt a uniós támogatásokkal, és összeférhetetlenség van politikai, valamint vállalkozói szerepvállalása között. Emiatt múlt vasárnap a rendszerváltást hozó bársonyos forradalom óta a legnagyobb, becslések szerint 250 ezres tüntetést tartották Prágában.

A nyomás azonban nem sokat csökkent Babison. Még mindig nyitott kérdés, hogy a cseh ügyészség végül vádat emel-e ellene és az év vége felé várható az Európai Bizottság végleges jelentése, aminek az előzetes verziója összeférhetetlenséget állapított meg Babis politikai szerepe és a cégeinek nyújtott EU-s támogatások ügyében.

A Reuters szerint nem életszerű az időközi választások kiírása, az viszont nem kizárt, hogy ha nő rajta a nyomás, Babis lemondjon és egy hozzá lojális politikust jelöljön miniszterelnöknek, majd a színfalak mögül mozgassa a szálakat. Ebben az esetben újra a putyinista Zeman elnök lenne a kulcsfigura, hiszen ő nevezi ki a miniszterelnököt. Ő viszont nemrég azt nyilatkozta, hogy újra Babist kérné fel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.