A rendszerváltás utáni legnagyobb tüntetést tartották Prágában, miután kiderült, hogy uniós pénzek jutottak a miniszterelnök környezetéhez

külföld
2019 június 23., 17:30

A 30 évvel ezelőtti bársonyos forradalom óta nem gyűlt össze tüntetésen akkora tömeg Csehországban, mint most vasárnap Prágában, hogy Andrej Babis miniszterelnök lemondását követeljék. Babist azzal vádolják, hogy visszaélt a uniós támogatásokkal, és összeférhetetlenség van politikai, valamint vállalkozói szerepvállalása között .

photo_camera Fotó: Petr David Josek/AP

A szervezők szerint a vasárnapi felvonuláson 250 ezer ember vehetett részt, viszont a rendőrség inkább nem bocsátkozott becslésekbe.

photo_camera Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

A transzparenseken a leggyakrabban feltűnő jelszavak a Mondj le!, Elegünk van! és a Nem adjuk fel a demokráciát! voltak. 

photo_camera A tiltakozások a Gólyafészek-ügy miatt robbantak ki, a gyanú szerint uniós támogatások vándoroltak a miniszterelnök környezetéhez.  Fotó: Eduard Erben/Sputnik

Nem ez volt az első nagy tüntetés,  Csehországban hetek óta tízezrek tüntetnek országszerte, és követelik a korrupciós botrányokba keveredett Babiš lemondását.

photo_camera Fotó: Eduard Erben/Sputnik

A megmozdulásokat egy egyetemistákból verbuválódott civil mozgalom szervezi. Az egyik szervezővel,  Benjamin Rollal a múlt héten mi is beszéltünk. Akkor a 444-nek azt mondta: „Nem akarunk orbáni típusú nacionalizmust és látszatdemokráciát Csehországban. Látjuk, hová vezet, ha a politikai vezetők kezében túlzott médiahatalom összpontosul, és ha a kormány szánt szándékkal üldözi a civileket.” 

photo_camera Fotó: Petr David Josek/AP

A parlamenti ellenzék a héten a kormány elleni bizalmatlansági indítványt terjesztett be, csakhogy a 200 tagú parlamenti alsóházban ehhez 101 szavazatra lenne szükség, amivel az ellenzék nem rendelkezik. 

Az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) koalíciójának ugyan együttesen csak 93 szavazata van (78 és 15), de mivel a kormányt kívülről továbbra is támogatja Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM-15 mandátum), a kormányoldal összesen 108 képviselőben bízhat, így az ellenzék kezdeményezése eleve valószínűleg kudarcra van ítélve.  (Reuters)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.