Több 10 ezer ember tüntetett a cseh kormányfő ellen, akit a rendőrség EU-s pénzek elcsalásával gyanúsít

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

10 ezrek tüntettek kedden Prágában és néhány további cseh nagyvárosban Marie Benesová új igazságügyi miniszter és Andrej Babis kormányfő ellen, akit a rendőrség az uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsít, és már javasolta a vádemelést is, de a főügyész, aki ezt a lépést megteheti, egyelőre nem nyilatkozott.

A mostani, sorrendben már a negyedik tiltakozás konkrét oka, hogy az ellenzék és a cseh sajtó többsége attól tart, Marie Benesová miniszteri kinevezésének legfőbb célja nyomást gyakorolni Pavel Zeman főállamügyészre, akinek döntenie kell a kormányfő elleni esetleges vádemelésről a Gólyafészek-ügyben. Benesová április végén lett az igazságügyi tárca új vezetője, miután az elődje a saját kérésére távozott.

A Gólyafészek szabadidőközpontot építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, aminek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt, de a szabadidőközpont építéskor, 2007-2008-ban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatoknak kiírt EU-támogatásra. Ha a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként valószínűleg nem kapott volna EU-s támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után újra az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba tavaly júniusban már visszafizette az államnak az 50 millió koronás (623 millió forint) támogatást. A rendőrség egy hónapja a vizsgálatait azzal zárta, hogy csalás történt, és javasolta az érintettek (Babis, felesége, fia és sógora) elleni vádemelést.

A Benesová és a Babis elleni tüntetéseket a Million chvílek pro demokracii (Millió pillanat a demokráciáért) nevű civil társulás szervezi. Andrej Babis újra azt mondta: a személye elleni politikai kampányról van szó.

Kormányellenes tüntetők még a május 6-i tüntetésen.Fotó: Michal Cizek/AFP

Míg az előző három tüntetés a prágai Óvárosi téren volt kb. 15-20 ezer résztvevővel, addig a Vencel téren a szervezők szerint most kb. 45-50 ezren gyűltek össze. A szervezők éppen azzal indokolták a tüntetés helyszínének megváltoztatását, hogy a Vencel téren többen férnek el. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.