Egymilliárd 750 millió forinttal támogat a kormány egy magyar magáncirkuszt, amit Habony Árpád volt barátnőjének koreográfusa vezet

Egy friss határozata szerint a kormány 2019 és 2023 között évi 350 millió forintot ad a Recirquel Újcirkusz Társulatnak. Hogy miért? A hivatalos indokolás szerint

“Elismerve a  Recirquel Újcirkusz Társulat (a továbbiakban: Társulat) Magyarország kulturális életében betöltött meghatározó hazai és nemzetközi szerepét, és figyelembe véve, hogy kiemelkedően magas színvonalú szakmai munkája révén az alapítását követő hét éven belül világhírre tett szert.”

A társulatot a  Vági László és Váginé Egyed Katalin tulajdonában lévő BAC Kft üzemelteti. Ha az állami támogatás ténye esetleg ezt is sugallná, ez nem egy küszködő, hanem egy dinamikusan fejlődő, folyamatosan nyereséges cég. Az árbevételük az elmúlt öt év alatt a négyszeresére növekedett, tavaly 5 millió forint feletti adózott nyereségük volt, a pénzeszközeik öt év alatt háromszorosára nőttek, a céltartalékuk pedig közel ötszörösére, enyhén, de folyamatosan emelkedő saját tőke mellett.

A társulatot Vági Bence alapította, azóta ő a művészeti vezetője. Vági neve néhány újságcikkből lehet ismerős. A Magyar Narancs öt éve írta meg, hogy a szakmai körökben akkor még kevéssé ismert koreográfus azután kapott fontos pozíciót a Művészetek Palotájában, hogy több egyéni estet is rendezett Kapócs Zsóka színésznőnek, Habony Árpád volt barátnőjének. A Müpa vezérigazgatója az ősfideszes, a párt történetéről hosszú interjúfilmet fotgató Káel Csaba operarendező.

Egy tavalyi 444-es cikkből pedig az derül ki, hogy maga Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója ismerte el, hogy a magyar turisztika megreformálásában a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel, Csák János volt londoni nagykövet, Zoób Kati divattervező és Káel Csaba Müpa-vezérigazgató mellett Guller két "fiatal segítője", Vági Bence és Berecz István is részt vesznek.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.