Egymilliárd 750 millió forinttal támogat a kormány egy magyar magáncirkuszt, amit Habony Árpád volt barátnőjének koreográfusa vezet

MŰVÉSZET
2019 június 27., 02:54

Egy friss határozata szerint a kormány 2019 és 2023 között évi 350 millió forintot ad a Recirquel Újcirkusz Társulatnak. Hogy miért? A hivatalos indokolás szerint

“Elismerve a  Recirquel Újcirkusz Társulat (a továbbiakban: Társulat) Magyarország kulturális életében betöltött meghatározó hazai és nemzetközi szerepét, és figyelembe véve, hogy kiemelkedően magas színvonalú szakmai munkája révén az alapítását követő hét éven belül világhírre tett szert.”

A társulatot a  Vági László és Váginé Egyed Katalin tulajdonában lévő BAC Kft üzemelteti. Ha az állami támogatás ténye esetleg ezt is sugallná, ez nem egy küszködő, hanem egy dinamikusan fejlődő, folyamatosan nyereséges cég. Az árbevételük az elmúlt öt év alatt a négyszeresére növekedett, tavaly 5 millió forint feletti adózott nyereségük volt, a pénzeszközeik öt év alatt háromszorosára nőttek, a céltartalékuk pedig közel ötszörösére, enyhén, de folyamatosan emelkedő saját tőke mellett.

A társulatot Vági Bence alapította, azóta ő a művészeti vezetője. Vági neve néhány újságcikkből lehet ismerős. A Magyar Narancs öt éve írta meg, hogy a szakmai körökben akkor még kevéssé ismert koreográfus azután kapott fontos pozíciót a Művészetek Palotájában, hogy több egyéni estet is rendezett Kapócs Zsóka színésznőnek, Habony Árpád volt barátnőjének. A Müpa vezérigazgatója az ősfideszes, a párt történetéről hosszú interjúfilmet fotgató Káel Csaba operarendező.

Egy tavalyi 444-es cikkből pedig az derül ki, hogy maga Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója ismerte el, hogy a magyar turisztika megreformálásában a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel, Csák János volt londoni nagykövet, Zoób Kati divattervező és Káel Csaba Müpa-vezérigazgató mellett Guller két "fiatal segítője", Vági Bence és Berecz István is részt vesznek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.