Érintetlen római kori hajóroncsot találtak Ciprus partjainál

Több 444 videó?
Szeretném

A szigetország régiségügyi minisztériumának közleménye szerint a Ciprus délkeleti partjainál, a turisták körében népszerű Protarasz szomszédságában felfedezett roncsok között talált, hajdanán főleg bor és olaj tárolására használt amforák nagy valószínűséggel a kalózairól hírhedt ókori tartomány, Kilikia, valamint a mai Szíria területéről származnak. 

Protaraszi partszakaszFotó: Alexei Danichev/Sputnik

„Ez az első érintetlen római kori hajóroncs, amelyet felfedeztek Cipruson, és amelynek tanulmányozása várhatóan új információkkal szolgál a térség és a Földközi-tenger keleti medencéjének többi római tartománya közti tengeri kereskedelem kiterjedtségéről és mértékéről” - írta a minisztérium. 

A hullámsírt a Ciprusi Egyetem régészeti kutatócsoportjának önkéntes búvárai fedezték fel. A helyszín dokumentációjával és megóvásával kapcsolatos munkálatok már megkezdődtek, a roncs előzetes vizsgálatára hamarosan sor kerül. 

A Ciprus körüli vizekben több jelentős régészeti felfedezés is született. Az ország déli partjainál fekvő Mazotosz közelében tárták fel egy i. e. 4. század közepén elsüllyedt hajó roncsát, amelyet a régió egyik legjobb állapotban lévő régészeti kincseként tartanak számon. (MTI)