Meghosszabította az Oroszország elleni szankciókat az EU, még Orbán is megszavazta

Újabb hat hónappal meghosszabbította az Európai Unió az Oroszország ellen Ukrajna destabilizálása miatt elrendelt gazdasági szankcióit - jelentette be csütörtökön a tagállami kormányokat tömörítő miniszteri tanács sajtószolgálata. Az uniós büntetőintézkedések hatályát 2020. január 31-éig tolták ki, mivel - mint a tanácsi közleményben írták - Moszkva még mindig nem hajtotta végre az ukrán válság rendezését célzó minszki megállapodásokban foglaltakat. 

Ukrán veteránFotó: Oleksandr Rupeta/NurPhoto

Ennek a megállapodásnak az lett volna a lényege, hogy Putyin vessen véget az Ukrajnával vívott háborúnak az ország keleti felében. A Krím-félsziget megszállása utáni harcokban, 2014 áprilisa óta mintegy 13 ezer ember halt meg. 

A szankciók meghosszabbítását a tagországok állam- és kormányfőinek mindegyike jóváhagyta az Európai Unió előző heti csúcstalálkozóján. 

Az Európai Unió 2014. júliusában döntött arról, hogy szankciókat vezet be Oroszország ellen. Az intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt kettős rendeltetésű termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportját Oroszországba. 

Orbán Viktor korábban többször szót emelt a szankciók ellen, és azt hangsúlyozta - hamis számok alapján -, hogy azok inkább Magyarországnak ártanak. A hivatalos orosz kormányzati álláspont szintén az volt, hogy a szankciók hatástalanok. Ezzel szemben pár napja Putyin már az amerikai és európai szankciókat okolta az alacsony jövedelmek miatt. (WSJRFE, MTI)