Február 15-től tűzszünet lesz Ukrajnában

külföld
2015 február 12., 09:01
comments 369

Az egymásnak ellentmondó hírek után mégiscsak úgy tűnik, hogy valamiben sikerült megállapodniuk Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország vezetőinek az ukrán válság rendezéséről tartott minszki csúcstalálkozón.

A szerda estétől csütörtök reggelig tartó egyeztetések igen feszült hangulatban zajlottak. Amikor csütrötök reggel Putyin távozott a tárgyalásokról, az orosz állami hírügynökség megállapodásról adott hírt.

Ezt az ukrán elnök, Petro Porosenko azonnal cáfolta, de utána ő tovább tárgyalt Francois Hollande francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral, akiknek, úgy tűnik, mégis sikerült meggyőzniük. Most már Porosenko is arról beszél, hogy

sikerült megállapodniuk a tűzszünetben, ami február 15-én kezdődik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tájékoztatása szerint abban is megállapodtak, hogy kivonják Ukrajnából a nehézfegyvereket.

Ez azért különös, egyben jelentős fordulat, mert Oroszország mindezidáig határozottan tagadta, hogy fegyverekkel is támogatná a lázadókat, akiknek más forrásból viszont aligha lehetnének nehézfegyvereik.

A helyzet amúgy továbbra sem teljesen világos. Francois Hollande sajtótájékoztatóján "komoly megállapodásnak" nevezte azt, amit kötöttek, de hozzátette, hogy

mindenben azért nem sikerült megállapodniuk.

Túlzott bizakodásra az sem ad okot, hogy a szakadárok elutasították a megállapodást, és hogy ehhez hasonló megállapodást tavaly szeptemberben is kötöttek, azóta elvileg tűzszünetnek kéne lennie.

Összességében az eddig kiszivárgott hírek alapján a válság nem oldódott meg. A legjobb esetben jegelhetik a konfliktust. Pont ez az, amit Putyin el akarhatott érni: Oroszországnak leginkább az áll érdekében, hogy a válság a lehető legkisebb anyagi és emberi ráfordítással a lehető legtovább húzódjon, folyamatos bizonytalanságban tartva az ukrán vezetést.

UPDATE 12:06:

Újabb részletek a megállapodásból: teljes fogolycserében is megállapodtak a felek, Oroszország pedig szabadon engedi azt a pilótanőt, akit a donyecki szakadárok lőttek le és adtak át az orosz hatóságoknak. A megállapodás szerint Ukrajna átveheti az ellenőrzést a teljes ukrán-orosz határszakaszon.

UPDATE 14:34:

A fejlemények nem szünnek fejleni: az orosz fogságban lévő ukrán pilótanőről az orosz törvényhozás külügyi bizottságának elnöke azt mondta, hogy csak akkor engedik el, ha ártatlannak találja a bíróság. Az ukránok szerint a minszki tárgyalások alatt ötven orosz tank és negyven rakéta-sorozatvető lépte át az ukrán határt. Putyin szerint pedig vannak még nyitott kérdések, például az, hogy hol is húzódik az orosz-ukrán határ.

(Via MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.