Elképesztően nyomasztó hangulatban tárgyaltak Ukrajnáról

külföld
2015 február 12., 06:13
comments 224

A helyszíni beszámolók alapján nagyon zaklatott, feszült, és egyelőre sehova se tartó tárgyalások zajlanak Minszkben Oroszország, Ukrajna és a köztük közvetítő Franciaország és Németország államfői között.

Arról, hogy hova jutottak, ha egyáltalán jutottak valahova a tárgyalások, nagyon kevés hír szivárgott ki. Annál beszédesebb képek készültek, például ez itt, amin Vlagyimir Putyin tárgyalás közben kettétört egy ceruzát.

A tárgyalófelek még arra se tudták rávenni magukat, hogy az ilyenkor szokásos mosolyalbumfotón mosolyogjanak:

photo_camera AFP PHOTO / POOL / TATYANA ZENKOVICH

A hangulat a tárgyalóasztal körül sem tűnt oldottabbnak:

photo_camera AFP PHOTO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / POOL / MYKOLA LAZARENKO

A hírek szerint Petro Porosenko ukrán elnök még arra is nehezen vette rá magát, hogy legalább a kézfogásnál Putyin szemébe nézzen:

photo_camera AFP PHOTO / BELTA / ANDREY STASEVICH

A helyzet rossz, és nem biztat semmivel. Az álláspontok összeegyeztethetetlenül távolinak tűnnek.

Ukrajna három dolgot akar:

  • A lázadók vonuljanak vissza a tavaly szeptemberi tűzszünet idején kialkudott demarkációs vonalak mögé;
  • adják le nehézfegyvereiket;
  • engedjék át az orosz-ukrán határ ellenőrzését a kormányerőknek.

A lázadók ezzel szemben azt akarják, hogy:

  • ismerjék el az elmúlt hetekben megszerzett területeiket;
  • ismerjék el "népköztársaságaik" függetlenségét.

Oroszország pedig egy dolgot biztosan nem akar:

átengedni az orosz-ukrán határ ellenőrzését az ukránoknak, mert szerintük azzal a lázadókat körülzárnák, akikhez azután már nem tudnák eljuttatni a "humanitárius segítséget".

Oroszország azt továbbra is kitartóan tagadja, hogy katonákkal és fegyverekkel támogatná a lázadást.

Az egész éjszaka zajló tárgyalások még mindig nem értek véget. A legfrissebb hírek szerint valamiben talán mégis sikerül megegyezni: 12-13 pontos dokumentumot készítenek elő. Tavaly szeptemberben ugyanitt 12 pontos tűzszüneti dokumentumot fogadtak el. Az gyakorlatilag egy percig sem volt érvényben, január közepe óta pedig a lázadók kiterjedt offenzívát indítottak időközben beszerzett grad-rakétáikkal és páncélosaikkal. (Via MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.