Ritka összhang: Egy oldalon volt a védelem és az ügyészség Gruevszki tárgyalásán, senki sem szerette volna, ha kiadják a volt miniszterelnököt hazájának

2019 június 27., csütörtök 11:53
236

Ritka összhang volt ma a Fővárosi Törvényszéken Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök kiadatási tárgyalásán. A politikust hazájában két év börtönre ítélték jogerősen korrupció miatt, és több ügyben is eljárás folyik ellene. Gruevszkit magyar diplomaták szöktették Budapestre tavaly novemberben, és nem sokkal később menekültstátuszt kapott.

Észak-Macedónia kérte Magyarországtól a volt miniszterelnökük kiadatását, de ezt ma megtagadta a bíróság, mondván, hogy a kiadatás feltételei nem állnak fenn.

Most kiderült, hogy parázs vita biztosan nem volt a tárgyalóteremben, ugyanis a férfi ügyvédei és az ügyészség is ugyanazt az álláspontot képviselte: Gruevszkit nem lehet kiadni.

Miután a bíróság zárt tárgyalást rendelt el, nem volt világos, hogy az ügyészség milyen indítvánnyal érkezett, erre kérdezett rá a HVG, az ügyészség pedig azt válaszolta nekik, hogy

az indítvány arra irányult, hogy a bíróság állapítsa meg, a kiadatás feltételei nem állnak fenn.

Az ügyészség szerint, és ezt az álláspontot a bíróság is osztotta, miután Gruevszki menedékjogát elismerte Magyarország, nem adható ki annak az államnak, ahonnan elmenekült.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt