Ritka összhang: Egy oldalon volt a védelem és az ügyészség Gruevszki tárgyalásán, senki sem szerette volna, ha kiadják a volt miniszterelnököt hazájának

Ritka összhang volt ma a Fővárosi Törvényszéken Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök kiadatási tárgyalásán. A politikust hazájában két év börtönre ítélték jogerősen korrupció miatt, és több ügyben is eljárás folyik ellene. Gruevszkit magyar diplomaták szöktették Budapestre tavaly novemberben, és nem sokkal később menekültstátuszt kapott.

Észak-Macedónia kérte Magyarországtól a volt miniszterelnökük kiadatását, de ezt ma megtagadta a bíróság, mondván, hogy a kiadatás feltételei nem állnak fenn.

Most kiderült, hogy parázs vita biztosan nem volt a tárgyalóteremben, ugyanis a férfi ügyvédei és az ügyészség is ugyanazt az álláspontot képviselte: Gruevszkit nem lehet kiadni.

Miután a bíróság zárt tárgyalást rendelt el, nem volt világos, hogy az ügyészség milyen indítvánnyal érkezett, erre kérdezett rá a HVG, az ügyészség pedig azt válaszolta nekik, hogy

az indítvány arra irányult, hogy a bíróság állapítsa meg, a kiadatás feltételei nem állnak fenn.

Az ügyészség szerint, és ezt az álláspontot a bíróság is osztotta, miután Gruevszki menedékjogát elismerte Magyarország, nem adható ki annak az államnak, ahonnan elmenekült.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.