Ritka összhang: Egy oldalon volt a védelem és az ügyészség Gruevszki tárgyalásán, senki sem szerette volna, ha kiadják a volt miniszterelnököt hazájának

Több 444 videó?
Szeretném

Ritka összhang volt ma a Fővárosi Törvényszéken Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök kiadatási tárgyalásán. A politikust hazájában két év börtönre ítélték jogerősen korrupció miatt, és több ügyben is eljárás folyik ellene. Gruevszkit magyar diplomaták szöktették Budapestre tavaly novemberben, és nem sokkal később menekültstátuszt kapott.

Észak-Macedónia kérte Magyarországtól a volt miniszterelnökük kiadatását, de ezt ma megtagadta a bíróság, mondván, hogy a kiadatás feltételei nem állnak fenn.

Most kiderült, hogy parázs vita biztosan nem volt a tárgyalóteremben, ugyanis a férfi ügyvédei és az ügyészség is ugyanazt az álláspontot képviselte: Gruevszkit nem lehet kiadni.

Miután a bíróság zárt tárgyalást rendelt el, nem volt világos, hogy az ügyészség milyen indítvánnyal érkezett, erre kérdezett rá a HVG, az ügyészség pedig azt válaszolta nekik, hogy

az indítvány arra irányult, hogy a bíróság állapítsa meg, a kiadatás feltételei nem állnak fenn.

Az ügyészség szerint, és ezt az álláspontot a bíróság is osztotta, miután Gruevszki menedékjogát elismerte Magyarország, nem adható ki annak az államnak, ahonnan elmenekült.