Az ausztrál miniszterelnök nem zárta ki, hogy részt vennének egy Irán elleni katonai akcióban

külföld
2019 június 28., 07:02
comments 41

Ugyan az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison elmondása szerint az Egyesült Államok egyelőre nem kért tőlük ilyesmit, de ha kérne, akkor komolyan megfontolnák, hogy csatlakozzanak-e bármiféle Irán elleni katonai akcióhoz, írja a Guardian

Scott Morrison
photo_camera Scott Morrison Fotó: Roslan Rahman/AFP

A kormányfő a G20-as találkozó előtt beszélt erről, ahol az is kiderült, hogy az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo már megkérte arra az országot, hogy keményebben álljanak ki Teherán ellen, és játsszanak kulcsszerepet az 'iráni rezsim' elleni globális koalícióban. 

Az elmúlt hetekben sokat romlott Washington és Teherán viszonya, miután Donald Trump szavakban és szankciók szintjén támadást intézett Irán ellen, a tervezett katonai csapást viszont az utolsó pillanatban lefújta

A G20-as találkozó előtt Pompeo felkérte Ausztráliát, hogy csatlakozzanak az Irán elleni globális koalícióhoz, és értékelnék azt is, hogy az ország további gazdasági szankciókat vetne ki Irán ellen. 

Egy lehetséges katonai szerepvállalással kapcsolatban Morrison pedig arról beszélt pénteken egy ausztrál tévének, hogy közelről figyelik a fejleményeket, és egyelőre nem kaptak semmiféle felkérést, és bár még korai lehet erről beszélni, de ha kapnának felkérést, akkor a normális módon fognak eljárni.  

Amikor erre visszakérdeztek a riporterek, hogy kizárható-e egy ausztrál katonai támogatás, Morrison azt mondta, hogy az Egyesült Államokhoz fogható szövetségesüktől érkező minden felkérést komolyan, érdemeinek megfelelően fognak elbírálni. 

A gazdasági miniszter, Simon Birmingham pedig arról beszélt pénteken, hogy még nem döntöttek további gazdasági szankciókról, de megfontolják azokat. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.