Az ausztrál miniszterelnök nem zárta ki, hogy részt vennének egy Irán elleni katonai akcióban

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Ugyan az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison elmondása szerint az Egyesült Államok egyelőre nem kért tőlük ilyesmit, de ha kérne, akkor komolyan megfontolnák, hogy csatlakozzanak-e bármiféle Irán elleni katonai akcióhoz, írja a Guardian

Scott MorrisonFotó: Roslan Rahman/AFP

A kormányfő a G20-as találkozó előtt beszélt erről, ahol az is kiderült, hogy az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo már megkérte arra az országot, hogy keményebben álljanak ki Teherán ellen, és játsszanak kulcsszerepet az 'iráni rezsim' elleni globális koalícióban. 

Az elmúlt hetekben sokat romlott Washington és Teherán viszonya, miután Donald Trump szavakban és szankciók szintjén támadást intézett Irán ellen, a tervezett katonai csapást viszont az utolsó pillanatban lefújta

A G20-as találkozó előtt Pompeo felkérte Ausztráliát, hogy csatlakozzanak az Irán elleni globális koalícióhoz, és értékelnék azt is, hogy az ország további gazdasági szankciókat vetne ki Irán ellen. 

Egy lehetséges katonai szerepvállalással kapcsolatban Morrison pedig arról beszélt pénteken egy ausztrál tévének, hogy közelről figyelik a fejleményeket, és egyelőre nem kaptak semmiféle felkérést, és bár még korai lehet erről beszélni, de ha kapnának felkérést, akkor a normális módon fognak eljárni.  

Amikor erre visszakérdeztek a riporterek, hogy kizárható-e egy ausztrál katonai támogatás, Morrison azt mondta, hogy az Egyesült Államokhoz fogható szövetségesüktől érkező minden felkérést komolyan, érdemeinek megfelelően fognak elbírálni. 

A gazdasági miniszter, Simon Birmingham pedig arról beszélt pénteken, hogy még nem döntöttek további gazdasági szankciókról, de megfontolják azokat. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.