4 éve nyomtalanul eltűnt a kínai jogvédő, most a felesége végre meglátogathatta a börtönben

2019 június 29., szombat 6:18
153

Vang Csüancsang jogász volt Kínában, olyan embereket képviselt, akiknek az állammal volt összetűzésük. Több esetben is nyújtott jogi segítséget például olyan parasztoknak, akiktől az állam elvette a földjüket, és védett politikai aktivistákat is. Aztán négy éve nyáron egyszer csak nyomtalanul eltűnt.

A családja több mint 1000 napon át semmilyen információt nem kapott felőle, de a felesége, Li Vencu sejtette, hogy a férfi börtönben lehet, ugyanazon a napon tűnt ugyanis el, amikor több ellenzéki aktivistára is egyszerre csaptak le a kínai hatóságok. A nő több börtön előtt tüntetett is, és levelekkel bombázta a hatóságokat, kérve, hogy adjanak hírt a férjéről.

Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Aztán idén januárban kiderült, hogy a férje él, és zárt tárgyaláson 4 év börtönre ítélték. Feleségét a tárgyalás napján házi őrizet alá helyezték, hogy ne rendezhessen jelenetet a bíróságon, ahol épp a férjét ítélik el.

Li Vencu néhány napja viszont hirtelen engedélyt kapott a férje meglátogatására, fél órán át beszélgethettek a börtönben. A nő szerint a jogvédő teljesen más ember lett a börtönben, lelkileg összetört, fizikailag és mentálisan leépült. Nemcsak testi egészsége romlott meg, de a memóriája is, felesége szerint azt sem tudta felidézni, mit evett reggelire a látogatás napján.

Az látogatás hirtelen engedélyezése egybeesik az épp zajló G20 csúccsal, szakértők szerint gesztus lehet az emberijogi visszaélések miatt sokat kritizált kínai kormány részéről a nemzetközi közösség felé. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt