4 éve nyomtalanul eltűnt a kínai jogvédő, most a felesége végre meglátogathatta a börtönben

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Vang Csüancsang jogász volt Kínában, olyan embereket képviselt, akiknek az állammal volt összetűzésük. Több esetben is nyújtott jogi segítséget például olyan parasztoknak, akiktől az állam elvette a földjüket, és védett politikai aktivistákat is. Aztán négy éve nyáron egyszer csak nyomtalanul eltűnt.

A családja több mint 1000 napon át semmilyen információt nem kapott felőle, de a felesége, Li Vencu sejtette, hogy a férfi börtönben lehet, ugyanazon a napon tűnt ugyanis el, amikor több ellenzéki aktivistára is egyszerre csaptak le a kínai hatóságok. A nő több börtön előtt tüntetett is, és levelekkel bombázta a hatóságokat, kérve, hogy adjanak hírt a férjéről.

Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Aztán idén januárban kiderült, hogy a férje él, és zárt tárgyaláson 4 év börtönre ítélték. Feleségét a tárgyalás napján házi őrizet alá helyezték, hogy ne rendezhessen jelenetet a bíróságon, ahol épp a férjét ítélik el.

Li Vencu néhány napja viszont hirtelen engedélyt kapott a férje meglátogatására, fél órán át beszélgethettek a börtönben. A nő szerint a jogvédő teljesen más ember lett a börtönben, lelkileg összetört, fizikailag és mentálisan leépült. Nemcsak testi egészsége romlott meg, de a memóriája is, felesége szerint azt sem tudta felidézni, mit evett reggelire a látogatás napján.

Az látogatás hirtelen engedélyezése egybeesik az épp zajló G20 csúccsal, szakértők szerint gesztus lehet az emberijogi visszaélések miatt sokat kritizált kínai kormány részéről a nemzetközi közösség felé. (Guardian)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.