Hosszú évtizedek tiltása után ma először lehetett fürdeni a Római parton

Tbg
2019 június 29., szombat 17:47
139

Bár a környező magyar városokra sem jellemző, nemhogy a szomszédos országok nagyobb városaira, de Budapesten úgy alakult, hogy az állam kitalálta, a Dunában nem szabad fürödni. 

A Római parton utoljára 1973-ban engedélyezték a fürdést, azután rendőr szedegette ki a fürdőzőket a vízből, amely gyakorlat aztán csak azért nem harapózott el túlságosan, mert Magyarországnak vízirendőrsége se nagyon van.

A tiltást mindenfélével indokolták (hajóforgalom, vízminőség), mindenesetre ez azzal járt, hogy szép lassan teljesen leépült a vízparti élet a városban, a csónakházak eltűntek, lassan teljesen felszívódott a vízi élet.

Most azonban megtört a jég, és felhasadt a part: 2019. június 29-én „a Római Szabadstrand a nemzetközi Duna-nap alkalmából egynapos tesztüzemben működik”. Az egynapos tesztnapot a Fák a rómain civil csoport és a Valyo egyesület hozta tető alá. 

Napsütötte hátak a Római parton Fotó: HB/444
Ember a vízben! A magas vízállás miatt most csak kevés látszik a partból. Fotó: HB/444

Ilyen képeket tehát utoljára 1973-ban lehetett lőni arrafelé, ha az ember legális fürdőzőket akart látni.

A római parti Duna-partért az utóbbi években komoly háború dúl a mindent lebetenozni szándékozó, fasorokat előszeretettel eltüntető ingatlanfejlesztők és a civilek között, akik a maradék budapesti Duna-partért szálltak ringbe évekkel ezelőtt, hogy legalább töredéke megmaradhasson a zöld partszakasznak.

Hogy van fejlődni, azt jól mutatják a bécsi és az újvidéki (Novi Sad-i) Duna-parti strandokon készült képek. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt