Trump újabb találkozóra hívta Kim Dzsongunt

2019 június 29., szombat 5:18
57

Rövid találkozóra hívta meg Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetbe szombaton Donald Trump amerikai elnök.

A politikus jelenleg a japán Oszakában tartózkodik a világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport csúcstalálkozóján. A program vasárnap ér véget, amelynek keretében még többek között megbeszélést folytat Hszi Csin-ping kínai elnökkel a két ország közötti kereskedelemről.  

Trump szombaton egy Twitter-üzenetben azt írta, Japánból vasárnap Dél-Koreába utazik, hogy találkozzon Mun Dzsein államfővel. Amennyiben Kim Dzsongun észak-koreai vezető látja üzenetét, találkozhatnának egy kézfogásra a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben.

Trump idén február végén találkozott az észak-koreai vezetővel, de a tárgyalások megfeneklettek a Koreai-félsziget atommentesítésének kérdésében, és a csúcs megállapodás nélkül ért véget. 

Az amerikai elnököt a hét elején, amikor ázsiai körútjára indult, megkérdezték találkozik-e majd Kim Dzsongunnal. Kitérő választ adott, azt felelte sok emberrel találkozik majd, elképzelhető, hogy Kim Dzsongunnal is beszélhet, de más körülmények között.

A két Koreát elválasztó demilitarizált övezet katonai szempontból rendkívül megerősített határterület. Látogatása nagy biztonsági előkészületeket igényel és azt is legnagyobb titokban végzik. Trump egyszer már megpróbálta felkeresni, amikor 2017-ben Szöulba, a dél-koreai fővárosba látogatott, de akkor a helikoptere nem szállhatott le a területen a nagyon sűrű köd miatt. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt