A demilitarizált övezetben találkozik Trump és Kim Dzsongun

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető vasárnap találkozik egymással a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben (DMZ) található Panmindzson falujában – közölte Mun Dzsein dél-koreai elnök Szöulban.

Az amerikai elnök a G20-országcsoport oszakai csúcstalálkozója után kezdett megbeszéléseket vasárnap Szöulban a dél-koreai államfővel, a hírügynökségek szerint a két ország közti kereskedelmi kapcsolatok mellett érintették az észak-koreai nukleáris leszerelés kérdését is.

A Fehér Ház közleménye szerint a panmindzsoni találkozót az észak-koreai vezető kérte Trumptól, aki a Twitteren azt írta, már rég szerette volna felkeresni demilitarizált övezetet. A tervezett találkozóról a sajtótájékoztatón azt mondta, elképzelhető, hogy csak kezet fognak egymással, de azt is hozzátette, hogy „egy kézfogás nagyon sokat jelenthet”.

Mun Dzsein – aki elkíséri Trumpot az övezetbe – a tervezett találkozót történelmi eseménynek nevezte, és reméli, Trump úgy vonul be a történelembe, mint az az amerikai elnök, aki békét teremtett a két Korea között.

Trumppal közös sajtótájékoztatóján Mun azt mondta, ő és Kim Dzsongun később fognak tárgyalni egymással, „a vasárnapi találkozó központjában Washington és Phenjan áll”.

De Trump azt is hozzáfűzte, hogy a maga részéről „nem sieti el” Észak-Korea ügyét, és emlékeztetett arra is, hogy a Phenjan elleni szankciók továbbra is érvényben vannak.

Fotó: SAUL LOEB/AFP

Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először Kim Dzsongunnal, és több vitás kérdésben született megegyezés, köztük a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről. De az atomfegyver-mentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan szerint Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem viszonozta a feszültség elsimítását célzó gesztusait. Februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem hozott kézzelfogható eredményt. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.