Felfüggesztették az EU-csúcsot

A várakozás az újságírókat is kikészítette.Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Röviddel munkavacsorájuk kezdete után az EU csúcstalálkozóján elnöklő Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megszakította a találkozót, és kétoldalú tárgyalásokra tett javaslatot a tagállamoknak. Ekkor már nyilvánvaló volt, hogy a korábbi tervekkel szemben nem fogják tudni megválasztani a bizottság új elnökét, a poszt eredeti várományosa, Manfred Weber helyett a kompromisszumos jelölt holland Frans Timmermanst. Előbbi az EP-választásokon a legtöbb mandátumot szerző Néppárt, utóbbi a szocialisták jelöltje a posztra.

Egyikük se különösebben szimpatikus Orbán Viktornak és a visegrádi országoknak, előbbi kinevezését pedig a liberális frakciót felerősítő francia elnök, Emmanuel Macron is elutasította.

A vasárnapi csúcstalálkozó rendkívüli volt, azért kellett összehívni, mert nem sikerült június 20-ig megállapodni az Európai Bizottság új vezetőjéről. A vasárnap esti kudarc után Tusk szerint akár már hétfőn újrakezdődhetnek a tárgyalások. (Via BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.