Az EU-Mercosur megállapodástól félti a magyar baromfiágazatot a Baromfi Termék Tanács

élelmiszer
2019 július 02., 04:51
comments 173

Az európai baromfiágazat számára az Európai Unió és a dél-amerikai Mercosur kereskedelmi szervezet közötti szabadkereskedelmi megállapodás életbe léptetése termeléscsökkenéssel és munkahelyek megszűnésével jár - mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója.

Az európai termelők költségei ugyanis - jórészt a szigorú élelmiszerbiztonsági előírások miatt - lényegesebben magasabbak, mint a dél-amerikai országokban. A vámmentes behozatali kvóták tervezett megemelése nagyarányú munkahelyvesztést generálna.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértőinek számításai szerint Magyarországon a baromfitermelőkön kívül a sertéstenyésztők, a méhészek, a csemegekukorica-termelők, valamint az etanolt és bioüzemanyagot termelők szembesülnek leginkább a Dél-Amerikából származó behozatallal, de a marhatartók számára is előnytelen lehet a megállapodás. Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, hogy „fel kell függeszteni a tárgyalásokat, és felméréseket kell készíteni a pontos hatásokról”.

A hazai autógyárak egyedi termékei ugyanakkor az EU-Mercosur megállapodás révén jobban fogyhatnak Dél-Amerikában - jegyezte meg a lap.

Az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac országai között tervezett szabadkereskedelmi szerződésről a múlt héten született meg a politikai megállapodás. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.