Blikk: Ki volt kapcsolva a balesetnél a Viking Sigyn közelségjelzője

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Dr. Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető cég ügyvédje megkapta az iratokat, amik az elsődleges szakértői véleményeket tartalmazzák a kirándulóhajó tragédiájával kapcsolatos eljárásban. Ezek a szakvélemények a Viking Sigyn 46 fős személyzetének és 184 utasának vallomásaira is alapoznak, valamint arra a videófelvételre, amit egy amerikai pár készített a szállodahajó fedélzetén az ütközésről.

A videón nem hallatszik, hogy a Viking Sigyn közelségjelző radarja észlelte volt a Hableányt, ahogyan az sem látszik, hogy a szállodahajó lassított volna az ütközés előtt.

Ez a közelségjelző mikrohullámokat bocsát ki, amik visszaverődése alapján jelez, ha valamilyen tárgy közel került a hajóhoz. Ilyen tárgy lehet egy hídpillér vagy egy másik hajó, ezek a radarok ugyanis úgy vannak beállítva, hogy uszadékfára például nem adnak jelet.

„A kikapcsolt vészjelzőre egy magyarázat elképzelhető: a forgalmas szakaszon legalább 15-20 másik hajó közlekedett, így folyamatos volt a felesleges jelzés, ami zavarhatott, ezért inkább kikapcsolták a jelzőhangot”

- mondta a Blikknek a hajózási szakember.

A szakértői iratokból az is kiderül, hogy a Viking mozgatható kapitányi hídját egy méterrel alacsonyabbra engedték a maximális magasságnál, amit az áradó Duna vízállása sem indokolt. Hogy ennek mi a pontos oka, az még nem derült ki, az ilyen nagy szállodahajóknak egyébként is elég nagy a holtterük, hát még így. (Blikk)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.