India Oroszországgal társulva küldi az űrbe az első, emberekkel megpakolt űrhajóját

Az Indiai Űrkutatási Szervezet, azaz az Isro bejelentette, hogy kiválasztotta partnerét az első olyan indiai űrmisszióra, amiben asztronautákat küldenek az űrbe. Ez a partner pedig az orosz Glavkozmosz lesz, ők végzik az űrhajósok válogatását és felkészítését. Az Isro vezetői szerint Franciaországban és az Egyesült Államokban is kerestek partnereket, de végül azért döntöttek az oroszok mellett, mert velük már sokszor dolgoztak együtt az űrkutatás terén.

Kailasavadivoo Sivan, az Isro vezetőjeFotó: MANJUNATH KIRAN/AFP

India első űrhajósa, Rakesh Sharma is a szovjet űrprogrammal repült 1984-ben, de rajta kívül is több indiai szakember ismeri jól az orosz kiképzőlétesítményeket, míg a francia és az amerikai programok adottságairól jóval kevesebbet tudnak.

A tervek szerint egyébként India 2020-ban 7 napra állítaná Föld körüli pályára Gaganyaan űrhajót, 3 emberrel a fedélzetén. (Quartz)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.