India Oroszországgal társulva küldi az űrbe az első, emberekkel megpakolt űrhajóját

Az Indiai Űrkutatási Szervezet, azaz az Isro bejelentette, hogy kiválasztotta partnerét az első olyan indiai űrmisszióra, amiben asztronautákat küldenek az űrbe. Ez a partner pedig az orosz Glavkozmosz lesz, ők végzik az űrhajósok válogatását és felkészítését. Az Isro vezetői szerint Franciaországban és az Egyesült Államokban is kerestek partnereket, de végül azért döntöttek az oroszok mellett, mert velük már sokszor dolgoztak együtt az űrkutatás terén.

Kailasavadivoo Sivan, az Isro vezetőjeFotó: MANJUNATH KIRAN/AFP

India első űrhajósa, Rakesh Sharma is a szovjet űrprogrammal repült 1984-ben, de rajta kívül is több indiai szakember ismeri jól az orosz kiképzőlétesítményeket, míg a francia és az amerikai programok adottságairól jóval kevesebbet tudnak.

A tervek szerint egyébként India 2020-ban 7 napra állítaná Föld körüli pályára Gaganyaan űrhajót, 3 emberrel a fedélzetén. (Quartz)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.