India Oroszországgal társulva küldi az űrbe az első, emberekkel megpakolt űrhajóját

űrkutatás
2019 július 02., 04:09
comments 66

Az Indiai Űrkutatási Szervezet, azaz az Isro bejelentette, hogy kiválasztotta partnerét az első olyan indiai űrmisszióra, amiben asztronautákat küldenek az űrbe. Ez a partner pedig az orosz Glavkozmosz lesz, ők végzik az űrhajósok válogatását és felkészítését. Az Isro vezetői szerint Franciaországban és az Egyesült Államokban is kerestek partnereket, de végül azért döntöttek az oroszok mellett, mert velük már sokszor dolgoztak együtt az űrkutatás terén.

Kailasavadivoo Sivan, az Isro vezetője
photo_camera Kailasavadivoo Sivan, az Isro vezetője Fotó: MANJUNATH KIRAN/AFP

India első űrhajósa, Rakesh Sharma is a szovjet űrprogrammal repült 1984-ben, de rajta kívül is több indiai szakember ismeri jól az orosz kiképzőlétesítményeket, míg a francia és az amerikai programok adottságairól jóval kevesebbet tudnak.

A tervek szerint egyébként India 2020-ban 7 napra állítaná Föld körüli pályára Gaganyaan űrhajót, 3 emberrel a fedélzetén. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.