A felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár szerint egy ország súlya azon múlik, milyen az oktatási rendszere

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Egy ország gazdasági, társadalmi súlya azon múlik, hogy milyen az oktatási rendszere, annak csúcsán pedig a felsőoktatás áll – mondta Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára Budapesten.

Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke (b2) beszél az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának (EFOTT) megnyitóján Velencén 2017. július 12-én. Mellette Horváth Zita, az Emmi felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára (b3), Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora (b4), Koszti András polgármester (j2) és L. Simon László, a Fidesz országgyűlési képviselője (j).Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Horváth Zita A magyar felsőoktatás nemzetköziesedésének irányai és törekvései címmel tartott előadást a Tempus Közalapítvány szervezte II. Felsőoktatási műhelykonferencián.

Kiemelte annak a jelentőségét, hogy művelt, nyelveket beszélő szakemberek vezessék az országot, az intézményeket. Abban, hogy így legyen, fontos szerep jut a nemzetköziesítésnek – mondta.

A helyettes államtitkár szerint a Tempus Közalapítvány sokat tesz azért, hogy hatékonyabb lehessen a nemzetköziesítés: ennek része, hogy a magyaroknak lehetőségük legyen külföldön kutatni, de ugyanilyen fontos vendégoktatókat fogadni, hogy az ő eltérő normarendszerük ismertté váljon Magyarországon – mondta az MTI szerint a CEU-t elüldöző, az MTA-t szétverő kormány helyettes államtitkára.

Megemlítette az Erasmus+, a Campus Mundi és a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot is. Utóbbi szerinte nagyban hozzájárul ahhoz, hogy sok külföldi tanul Magyarországon: kb. 32 ezer a számuk, a határon túli magyarokat leszámítva 27-28 ezer. A helyettes államtitkár szerint csak a négy magyar orvosi képzésen 10 ezer külföldi tanul.

Amíg 2013-ban még ezernél kevesebben vettek részt a Stipendium Hungaricum programban, ma már csaknem 7500-an részesülnek az ösztöndíjban - közölte Horváth Zita.

A helyettes államtitkár szerint az idegen nyelvek tanulásának további ösztönzése mellett fontos a hallgatók önbizalmának a növelése is, hogy merjék használni az elsajátított tudást.

Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója szerint „csaknem fél évtizede kiemelt szakpolitikai cél a felsőoktatás nemzetköziesítése”. Az elért eredmények komolyak, minden eddiginél több külföldi tanul Magyarországon, és a külképviseletek fontos segítséget nyújtanak a magyar felsőoktatás nemzetközi népszerűsítésében, egyfajta hídként működnek – mondta.

Magyarországon egyébként gyors ütemben csökken a felsőoktatási hallgatók száma.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.