Biztonságban van az Észak-Koreában büntetőtáborba zárt ausztrál diák

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette az ország parlamenti képviselői előtt, hogy biztonságban Kínába érkezett a 29 éves Alek Sigley, az egyetlen ausztrál állampolgár, aki Észak-Korában élt. A férfi koreai irodalmat tanult az észak-koreai Kim Ir Szen Egyetemen, és tanulóvízumával 2014 óta szabadon járkálhatott Phenjanban.

Ezt kihasználva utazási irodát is alapított, és külföldi diákoknak szervezett rövid utakat Észak-Koreába, amíg néhány napja le nem tartóztatták és büntetőtáborba nem küldték. Hogy ennek mi volt az oka, azt Morrison nem közölte.

Az ausztrál miniszterelnök külön köszönetet mondott a svéd diplomáciának, a svéd külügy ugyanis rengeteget segített Sigley kiszabadításában. A svéd diplomáciának egyébként hagyományosan jó kapcsolatai vannak Észak-Koreában, szinte minden esetben ők a közvetítők akkor, ha egy másik államnak hivatalos dolga akad az észak-koreai rezsimmel.

Sigley a tervek szerint Kínából Tokióba utazik, itt él ugyanis a felesége. (Guardian)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.