Biztonságban van az Észak-Koreában büntetőtáborba zárt ausztrál diák

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette az ország parlamenti képviselői előtt, hogy biztonságban Kínába érkezett a 29 éves Alek Sigley, az egyetlen ausztrál állampolgár, aki Észak-Korában élt. A férfi koreai irodalmat tanult az észak-koreai Kim Ir Szen Egyetemen, és tanulóvízumával 2014 óta szabadon járkálhatott Phenjanban.

Ezt kihasználva utazási irodát is alapított, és külföldi diákoknak szervezett rövid utakat Észak-Koreába, amíg néhány napja le nem tartóztatták és büntetőtáborba nem küldték. Hogy ennek mi volt az oka, azt Morrison nem közölte.

Az ausztrál miniszterelnök külön köszönetet mondott a svéd diplomáciának, a svéd külügy ugyanis rengeteget segített Sigley kiszabadításában. A svéd diplomáciának egyébként hagyományosan jó kapcsolatai vannak Észak-Koreában, szinte minden esetben ők a közvetítők akkor, ha egy másik államnak hivatalos dolga akad az észak-koreai rezsimmel.

Sigley a tervek szerint Kínából Tokióba utazik, itt él ugyanis a felesége. (Guardian)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.