Feltartóztattak egy Szíriába tartó olajszállító tartályhajót Gibraltárnál

2019 július 4., csütörtök 5:52
46

A gibraltári kormányzat beszámolója szerint a rendfenntartó erők tagjai a brit tengerészgyalogság egyik osztagának kíséretében megakadályozták a Grace 1 tanker és rakományának továbbhaladását. Az intézkedést a gibraltári hatóságok azért hozták, mert olyan értesülést kaptak, hogy a hajó gyaníthatóan megsértette az Európai Unió Szíriával szemben foganatosított szankcióit.

Feltételezések szerint a Grace 1 kőolajat szállít az északkelet-szíriai Tartúsz tartományban lévő Bánjászban lévő olajfinomítóba – közölte Edward Davids, Gibraltár kormányzója, aki az EU előírásainak megfelelően levélben értesítette az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot a gibraltári hatóságok lépéseinek indokairól.

Az EU által 2011-től kezdődően elfogadott és 2014-ig folyamatosan szigorodó Szíria-ellenes büntetőintézkedések megtiltják mindenfajta üzleti tevékenység folytatását a közel-keleti országgal, különösen a kőolaj és kőolajtermékek kereskedelmének területén. Az EU szankciókkal sújtotta a szíriai vezetés több tagját, köztük Bassár el-Aszad elnököt és családját is. Az uniós korlátozás kiterjed minden pénzügyi műveletre. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt