Gegesy Ferenc: „Az MSZP helyi vezetőjének legalább tíz év óta kimutatható, gyümölcsöző együttműködése van a Fidesszel”

Budapest
2019 július 04., 11:41
comments 550

A Kutyapárt után csütörtökön az LMP-s Csárdi Antal  és Gegesy Ferenc is bejelentették, hogy Baranyi Krisztina független képviselőt támogatják a ferencvárosi polgármesteri választáson. Két olyan politikusról van szó, akiket korábban a IX. kerületiek már megválasztottak valamilyen posztra. Gegesy húsz éven keresztül polgármesterként irányította a kerületet, Csárdi pedig 2010 és 2014 között önkormányzati képviselő volt, majd 2018-ban Hollik Istvánt maga mögé utasítva innen jutott be a Parlamentbe. 

photo_camera Csárdi Antal és Baranyi Krisztina a Csarnok téren.

A másik, ami miatt súlya lehet a támogatásuknak, hogy Baranyi Krisztina mellett mindketten részt vettek a ferencvárosi parkolási balhé feltárásában, szerepeltek is az erről szóló filmünkben. Tehát továbbra is a parkolás mentén futnak az ellenzéki törésvonalak. 

Csárdi Antal elmondta, hogy „Baranyi Krisztina a garanciája annak, hogy amennyiben polgármestere lenne Ferencvárosnak, akkor valóban megszűnik a parkolási botrány, és megszabadul attól a parkolási maffiától, amelyik két kézzel fogja a kerület és Budapest torkát.”

A mai sajtótájékoztatón azok sorakoztak fel, akik harcoltak a maffiaszerűen működő parkolási cégekkel szemben. Gegesy Ferenc a sajtótájékoztatón nem titkolta, hogy meggyőződése, hogy a helyi szocialisták azért nem állnak be Baranyi Krisztina mögé, mert a parkolásban és más sötét ügyekben is együttműködtek a Fidesszel. 

„Az MSZP helyi vezetőjének legalább tíz év óta kimutatható, gyümölcsöző együttműködése van a Fidesszel.” 

A volt polgármester számos esetet hozott fel, amikor szerinte háttéralku született. Ilyenek voltak a sokszor emlegetett szavazások, amikor a testület arról dönthetett, hogy felbontsák-e a parkolási szerződéseket, és az MSZP látványosan besegített a Fidesznek. De ennél is érdekesebb volt az az eset, amikor a 2010-es választáson Pál Tibor, a szocialisták erős embere Gegesyvel szemben esélytelenül is elindult a polgármesteri választáson, így az általa elorzott kevés szavazat miatt a fideszes Bácskai János lett a befutó. Majd ezzel zárt a történetet: „A megalakulás utáni második testületi ülésen az ellenzéki képviselők közül a három MSZP-s képviselő tanácsnoki vagy bizottsági elnöki helyhez jutott, az összes többi ellenzéki képviselő semmihez. Eredményes volt az együttműködés.”

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Gegesy a Baranyit szintén nem támogató Momentumnak is üzent: „A Momentum azt mondja, hogy Baranyi nyakas. A rosszakaróim ellenem is ilyen kifogással éltek, pedig én csak azt gondolom, hogy bizonyos helyzetekben nem voltam rugalmas, és ezt büszkén vállalom.” A volt polgármester itt Fekete-Győr András nyilatkozatára utalt, mi szerint: „Baranyi a kerületben látható antikorrupciós munkát végzett, viszont a politikai pártok közül szinte senki nem áll mögötte, mert a vele való közös munka nehézkes. Harcias, de öntörvényű politikusként van ott számon tartva.”

Ferencvárosban most az a helyzet, hogy az MSZP, a DK és a Momentum Jancsó Andrea egykor LMP-s, most független képviselőt támogatják. Egy felmérés szerint az ellenzéki szavazók többsége, az LMP helyi szervezete, a Kutyapárt és a volt polgármester Baranyi mögé sorakoztak fel. A Népszava azt írja, hogy Csárdi Baranyi melletti kiállása miatt áll a bál az LMP-n belül:

„Kanász-Nagy hozzátette: a ma délelőtti sajtótájékoztató – melyet Gegesy Ferenc, a IX. kerület korábbi polgármestere, Baranyi Krisztina IX. kerületi önkormányzati képviselő és Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője tart – tulajdonképpen az LMP IX. kerületének és Csárdi Antalnak a saját akciója, erről testületileg nem döntött az LMP. Csárdi Antal később lapunknak azt mondta: hazugság, hogy nem egyeztették a sajtótájékoztatót. Közlése szerint ő maga szólt Kanász-Nagynak a sajtótájékoztatóról, és arról is, hogy a IX. kerületi szervezetük Baranyit szeretné polgármester-jelöltnek.”

photo_camera Középen Jancsó Andrea, jobbján a szocialista Pál Tibor, mögötte a Momentumos Nagy Tibor az MSZP ferencvárosi irodájában.

Ami viszont újdonság, hogy Karácsony Gergely, ellenzéki főpolgármester-jelölt ma azt nyilatkozta a 444-nek, hogy ő is Baranyit támogatja, őt tartják a legesélyesebb jelöltnek.

Baranyi a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ha kell, előválasztáson is megméretteti magát Jancsó Andreával szemben. A Momentum elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy erre már nincs idő.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.