„Istenem! Egy hajó!” - kiabálják az ütközés előtt a Viking Sigyn feketedobozán

A Blikk szerint a Hableány sétahajót elsüllyesztő Viking Sigyn szállodahajó feketedoboza perdöntő bizonyítékokat tartalmaz. Többek közt azt, hogy a Viking kapitányának Jurij C-nek nem volt rádióforgalma az ütközésig, így szinte biztosan nem jelezte a Hableánynak az előzési szándékát. Mivel nem hallatszik hangjelzés sem, ez igazolja, hogy a hajó közelségi radarjának riasztását tényleg kikapcsolhatták.

A feketedobozon rögzített 2 órás hanganyagból látszik, hogy az utasok viszont a kapitánnyal ellentétben észlelték a balesetet, angolul, németül és oroszul kiáltoztak.

A Blikk szerint közvetlenül a baleset előtt, 21:05:38-kor kiabálás hallatszik. Egy női hang kétségbeesve sikítja: „Istenem! Egy hajó!” Három másodperccel később egy férfi kiabál: „Hajó, hajó!” Újabb két másodperc elteltével egy másik férfihang: „Ajajaj!” Ezután hallható a felvételen egy újabb angolul sikoltozó nő: „Elütöttél egy hajót!” Erre kérdez vissza szintén angolul egy férfi: „Micsoda?!” Ezután erősödik fel a hajó menetzaja, vagyis a kapitány kinyitotta a kormányállás ajtaját. Ezt követően a hangfelvételen folyamatos telefoncsörgés hallható. Másfél perccel az ütközés után hangzik fel magyarul és németül elsőként a riasztás: „Ember a vízben a Margitszigetnél!”  (Blikk)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.