„Istenem! Egy hajó!” - kiabálják az ütközés előtt a Viking Sigyn feketedobozán

baleset
2019 július 4., 2:13
comments 154

A Blikk szerint a Hableány sétahajót elsüllyesztő Viking Sigyn szállodahajó feketedoboza perdöntő bizonyítékokat tartalmaz. Többek közt azt, hogy a Viking kapitányának Jurij C-nek nem volt rádióforgalma az ütközésig, így szinte biztosan nem jelezte a Hableánynak az előzési szándékát. Mivel nem hallatszik hangjelzés sem, ez igazolja, hogy a hajó közelségi radarjának riasztását tényleg kikapcsolhatták.

A feketedobozon rögzített 2 órás hanganyagból látszik, hogy az utasok viszont a kapitánnyal ellentétben észlelték a balesetet, angolul, németül és oroszul kiáltoztak.

A Blikk szerint közvetlenül a baleset előtt, 21:05:38-kor kiabálás hallatszik. Egy női hang kétségbeesve sikítja: „Istenem! Egy hajó!” Három másodperccel később egy férfi kiabál: „Hajó, hajó!” Újabb két másodperc elteltével egy másik férfihang: „Ajajaj!” Ezután hallható a felvételen egy újabb angolul sikoltozó nő: „Elütöttél egy hajót!” Erre kérdez vissza szintén angolul egy férfi: „Micsoda?!” Ezután erősödik fel a hajó menetzaja, vagyis a kapitány kinyitotta a kormányállás ajtaját. Ezt követően a hangfelvételen folyamatos telefoncsörgés hallható. Másfél perccel az ütközés után hangzik fel magyarul és németül elsőként a riasztás: „Ember a vízben a Margitszigetnél!” (Blikk)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt