Több mint 80 ember fulladhatott a vízbe a Földközi-tengeren

külföld
2019 július 04., 15:35
comments 113

Az ENSZ migrációs ügynöksége szerint csak három túlélője van annak a hajóbalesetnek, ami csütörtökön történt a Földközi-tengeren. 

Egy Líbiából indult, bevándorlókat szállító hajó borult a vízbe a tunéziai partoktól nem messze. 82-en eltűntek. 

Hajóroncsok a líbiai Zuvara kikötő közelében.
photo_camera Hajóroncsok a líbiai Zuvara kikötő közelében. Fotó: MAHMUD TURKIA/AFP

A migrációs ügynökség szóvivője, Flavio Di Giacomo szerint a hajó Zuvara líbiai kikötőből indult útjára néhány nappal ezelőtt. Négy embert szerdán mentettek ki a vízből, egyikük azóta meghalt.     

Az ENSZ szerint csak idén már több mint 600 bevándorló halt meg, miközben megpróbált átkelni a Földközi-tengeren. 

A jelentés szerint kedd este légitámadás ért egy líbiai bevándorlótábort az ország középső részén. A Tadzsura-tábor elleni támadásban 53-an meghaltak, és legalább 130-an megsebesültek. Az ENSZ emberi jogi bizottsága szerint a támadás háborús bűncselekménynek minősülhet. 

Líbia az elsőszámú kiindulópontja azoknak az afrikaiaknak, akik tengeren keresztül igyekeznek eljutni Európába. Akiket az (Európai Unió által támogatott) parti őrség idejében elfog, azokat szállítják vissza az olyan táborokba, mint amilyen a Tadzsura is. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.