Több mint 80 ember fulladhatott a vízbe a Földközi-tengeren

Az ENSZ migrációs ügynöksége szerint csak három túlélője van annak a hajóbalesetnek, ami csütörtökön történt a Földközi-tengeren. 

Egy Líbiából indult, bevándorlókat szállító hajó borult a vízbe a tunéziai partoktól nem messze. 82-en eltűntek. 

Hajóroncsok a líbiai Zuvara kikötő közelében.Fotó: MAHMUD TURKIA/AFP

A migrációs ügynökség szóvivője, Flavio Di Giacomo szerint a hajó Zuvara líbiai kikötőből indult útjára néhány nappal ezelőtt. Négy embert szerdán mentettek ki a vízből, egyikük azóta meghalt.     

Az ENSZ szerint csak idén már több mint 600 bevándorló halt meg, miközben megpróbált átkelni a Földközi-tengeren. 

A jelentés szerint kedd este légitámadás ért egy líbiai bevándorlótábort az ország középső részén. A Tadzsura-tábor elleni támadásban 53-an meghaltak, és legalább 130-an megsebesültek. Az ENSZ emberi jogi bizottsága szerint a támadás háborús bűncselekménynek minősülhet. 

Líbia az elsőszámú kiindulópontja azoknak az afrikaiaknak, akik tengeren keresztül igyekeznek eljutni Európába. Akiket az (Európai Unió által támogatott) parti őrség idejében elfog, azokat szállítják vissza az olyan táborokba, mint amilyen a Tadzsura is. (Politico)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.