„Ha meg akartok támadni minket, csak tessék, de akkor kékről pirosra változtatjuk a Perzsa-öböl vizét”

Egy esetleges amerikai támadás esetén Irán vörös tengerré változtatja a Perzsa-öblöt - fenyegetett Ali Movahdei Kermani befolyásos iráni ajatollah a pénteki imádság alkalmával Teheránban. 

Kermani az Egyesült Államoknak címezve szavait kijelentette: „Ha meg akartok támadni minket, csak tessék, de akkor kékről pirosra változtatjuk a Perzsa-öböl vizét”. Az ajatollah leszögezte, hogy Washington fenyegetései nem fogják meggátolni Iránt abban, hogy uránkészletét vasárnaptól a tervezett szintre dúsítsa. „Ez viszont nem azt jelenti, hogy atombombát akarunk, mert egyrészt nincs is szükségünk rá, másrészt pedig az iszlám előírásokba ütközik” - mondta Kermani, akit a félhivatalos ISNA iráni hírügynökség idézett. 

A pénteki imádságok fő témája Irán-szerte az úgynevezett atomalkuban vállalt kötelezettségek teljesítésének részleges felfüggesztése volt. 

Bár Kermaninak és más hitszónokoknak nincs politikai tisztsége, a pénteki imádságok alkalmával szerepük a hangulat felkorbácsolása, különösen a keményvonalas politika hívei körében. 

Teheráni tüntetés 2018-banFotó: ATTA KENARE/AFP

Haszan Róháni elnök május 8-án jelentette be, hogy Irán korlátozza a 2015-ben elfogadott többhatalmi megállapodás keretében vállalt egyes kötelezettségeinek végrehajtását, és a továbbiakban nem tartja magát a dúsított urán- és nehézvízkészletek korlátozására vonatkozó előírásokhoz. Róháni ezzel válaszolt Donald Trump amerikai elnöknek azzal az egy évvel korábban bejelentett döntésére, hogy egyoldalúan kilép a megállapodásból, és új szankciókat rendel el Iránnal szemben. 

Az átfogó egyezménnyel annak idején a nemzetközi közösség azt akarta szavatolni, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgáljon, Teherán ne legyen képes atomfegyver előállítására. A megállapodás értelmében Irán legfeljebb 130 tonna nehézvízzel és 300 kilogramm, 3,76 százalékra dúsított uránnal rendelkezhet. Az ezen felüli mennyiséget az országnak exportálnia kell. 

Haszan Róháni iráni elnök szerdán azt is bejelentette, hogy július 7-án Irán újrakezdi a szerződés által megszabott szint (3,67 százalék) feletti urándúsítást. Az államfő azt is kilátásba helyezte, hogy az ország középső részén fekvő Arakban folytatják az atombombához szükséges plutónium előállítására is alkalmas nehézvizes reaktor építését, amelyet a szerződés értelmében leállítottak. 

Az Egyesült Államok óva intette a teheráni vezetést az urándúsítás megengedett szintjének átlépésétől. Trump hétfőn kijelentette, hogy Teherán „a tűzzel játszik”. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.