„Ha meg akartok támadni minket, csak tessék, de akkor kékről pirosra változtatjuk a Perzsa-öböl vizét”

külföld
2019 július 05., 13:12

Egy esetleges amerikai támadás esetén Irán vörös tengerré változtatja a Perzsa-öblöt - fenyegetett Ali Movahdei Kermani befolyásos iráni ajatollah a pénteki imádság alkalmával Teheránban. 

Kermani az Egyesült Államoknak címezve szavait kijelentette: „Ha meg akartok támadni minket, csak tessék, de akkor kékről pirosra változtatjuk a Perzsa-öböl vizét”. Az ajatollah leszögezte, hogy Washington fenyegetései nem fogják meggátolni Iránt abban, hogy uránkészletét vasárnaptól a tervezett szintre dúsítsa. „Ez viszont nem azt jelenti, hogy atombombát akarunk, mert egyrészt nincs is szükségünk rá, másrészt pedig az iszlám előírásokba ütközik” - mondta Kermani, akit a félhivatalos ISNA iráni hírügynökség idézett. 

A pénteki imádságok fő témája Irán-szerte az úgynevezett atomalkuban vállalt kötelezettségek teljesítésének részleges felfüggesztése volt. 

Bár Kermaninak és más hitszónokoknak nincs politikai tisztsége, a pénteki imádságok alkalmával szerepük a hangulat felkorbácsolása, különösen a keményvonalas politika hívei körében. 

Teheráni tüntetés 2018-ban
photo_camera Teheráni tüntetés 2018-ban Fotó: ATTA KENARE/AFP

Haszan Róháni elnök május 8-án jelentette be, hogy Irán korlátozza a 2015-ben elfogadott többhatalmi megállapodás keretében vállalt egyes kötelezettségeinek végrehajtását, és a továbbiakban nem tartja magát a dúsított urán- és nehézvízkészletek korlátozására vonatkozó előírásokhoz. Róháni ezzel válaszolt Donald Trump amerikai elnöknek azzal az egy évvel korábban bejelentett döntésére, hogy egyoldalúan kilép a megállapodásból, és új szankciókat rendel el Iránnal szemben. 

Az átfogó egyezménnyel annak idején a nemzetközi közösség azt akarta szavatolni, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgáljon, Teherán ne legyen képes atomfegyver előállítására. A megállapodás értelmében Irán legfeljebb 130 tonna nehézvízzel és 300 kilogramm, 3,76 százalékra dúsított uránnal rendelkezhet. Az ezen felüli mennyiséget az országnak exportálnia kell. 

Haszan Róháni iráni elnök szerdán azt is bejelentette, hogy július 7-án Irán újrakezdi a szerződés által megszabott szint (3,67 százalék) feletti urándúsítást. Az államfő azt is kilátásba helyezte, hogy az ország középső részén fekvő Arakban folytatják az atombombához szükséges plutónium előállítására is alkalmas nehézvizes reaktor építését, amelyet a szerződés értelmében leállítottak. 

Az Egyesült Államok óva intette a teheráni vezetést az urándúsítás megengedett szintjének átlépésétől. Trump hétfőn kijelentette, hogy Teherán „a tűzzel játszik”. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.