„Ha meg akartok támadni minket, csak tessék, de akkor kékről pirosra változtatjuk a Perzsa-öböl vizét”

külföld
2019 július 05., 13:12
comments 141

Egy esetleges amerikai támadás esetén Irán vörös tengerré változtatja a Perzsa-öblöt - fenyegetett Ali Movahdei Kermani befolyásos iráni ajatollah a pénteki imádság alkalmával Teheránban. 

Kermani az Egyesült Államoknak címezve szavait kijelentette: „Ha meg akartok támadni minket, csak tessék, de akkor kékről pirosra változtatjuk a Perzsa-öböl vizét”. Az ajatollah leszögezte, hogy Washington fenyegetései nem fogják meggátolni Iránt abban, hogy uránkészletét vasárnaptól a tervezett szintre dúsítsa. „Ez viszont nem azt jelenti, hogy atombombát akarunk, mert egyrészt nincs is szükségünk rá, másrészt pedig az iszlám előírásokba ütközik” - mondta Kermani, akit a félhivatalos ISNA iráni hírügynökség idézett. 

A pénteki imádságok fő témája Irán-szerte az úgynevezett atomalkuban vállalt kötelezettségek teljesítésének részleges felfüggesztése volt. 

Bár Kermaninak és más hitszónokoknak nincs politikai tisztsége, a pénteki imádságok alkalmával szerepük a hangulat felkorbácsolása, különösen a keményvonalas politika hívei körében. 

photo_camera Teheráni tüntetés 2018-ban Fotó: ATTA KENARE/AFP

Haszan Róháni elnök május 8-án jelentette be, hogy Irán korlátozza a 2015-ben elfogadott többhatalmi megállapodás keretében vállalt egyes kötelezettségeinek végrehajtását, és a továbbiakban nem tartja magát a dúsított urán- és nehézvízkészletek korlátozására vonatkozó előírásokhoz. Róháni ezzel válaszolt Donald Trump amerikai elnöknek azzal az egy évvel korábban bejelentett döntésére, hogy egyoldalúan kilép a megállapodásból, és új szankciókat rendel el Iránnal szemben. 

Az átfogó egyezménnyel annak idején a nemzetközi közösség azt akarta szavatolni, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgáljon, Teherán ne legyen képes atomfegyver előállítására. A megállapodás értelmében Irán legfeljebb 130 tonna nehézvízzel és 300 kilogramm, 3,76 százalékra dúsított uránnal rendelkezhet. Az ezen felüli mennyiséget az országnak exportálnia kell. 

Haszan Róháni iráni elnök szerdán azt is bejelentette, hogy július 7-án Irán újrakezdi a szerződés által megszabott szint (3,67 százalék) feletti urándúsítást. Az államfő azt is kilátásba helyezte, hogy az ország középső részén fekvő Arakban folytatják az atombombához szükséges plutónium előállítására is alkalmas nehézvizes reaktor építését, amelyet a szerződés értelmében leállítottak. 

Az Egyesült Államok óva intette a teheráni vezetést az urándúsítás megengedett szintjének átlépésétől. Trump hétfőn kijelentette, hogy Teherán „a tűzzel játszik”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt