Letartóztattak egy hét orosz titkosszolgálati tisztből álló fegyveres rablóbandát

A Meduza, illetve több orosz forrás szerint egyéves megfigyelés után az orosz rendőrség lecsapott egy különleges alakulatoknál szolgáló titkosrendőrökből verbuválódott fegyveres rablóbandára. A moszkvai katonai bíróság egyelőre ötüket előzetesre, kettejüket házi őrizetre ítélte.

A csapatot az FSZB nevű titkosszolgálat hét embere alkotta. Hárman közülük az FSZB Alpha nevű kommandójánál szolgáltak, egyikük a Pennant nevű különleges alakulatnál, ketten a pénzügyekben eljáró K Divíziónál, egy férfi pedig az FSZB akadémiáján dolgozott.

Az biztosnak tűnik, hogy a veszélyes bandát egy június 10-i tettenérés során kapták el egy banknál, de a lapok beszámolói abban eltérnek, hogy pontosan mi is történhetett ott.

A Vedomosztyi szerint a titkosszolgálati bűnözők tippet kaptak egy bankfiókból, hogy egy üzletember 136 millió rubelnyi, vagyis 615 millió forintnyi készpénzt készül berakni a számlájára, amit erővel elvettek tőle. Az RBC szerint a banda egy hamis házkutatási paranccsal ment be a bankfiókba, ahonnan 140 millió rubelnyi lopott pénzzel távoztak.

Az RCB úgy tudja, hogy a lebukott titkosszolgák ellen bűnszervezet alakítása, csalás és hivatali visszaélések gyanúja miatt folyik az eljárás.  

Egy FSZB-közeli forrás szerint durván egy éve figyelik meg őket titokban és ezidő alatt annyi bűncselekményt követtek el, hogy a vádiratban 5-12 eset szerepelhet majd.

A Novaja Gazeta szerint a bűnözők többek között akkor is loptak, méghozzá 100 millió rubelnyi készpénzt, amikor a rendőrség korrupcióellenes erőinél szolgáló Dimitrij Zakarcsenkó tábornok lakásán tartottak házkutatást egy korrupciós ügyben még 2016-ban. Volt miből lopniuk, az akció során ugyanis 8 milliárd rubel került elő, a tábornokot pedig 13 év börtönre ítélték korrupció miatt.

Az FSZB nem kommentálta ugyan az ügyet, de a weboldalukon megjelent egy rövid közlemény arról, hogy több alkalmazottjukat letartóztatták egy vállalkozó kirablása miatt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.