Letartóztattak egy hét orosz titkosszolgálati tisztből álló fegyveres rablóbandát

A Meduza, illetve több orosz forrás szerint egyéves megfigyelés után az orosz rendőrség lecsapott egy különleges alakulatoknál szolgáló titkosrendőrökből verbuválódott fegyveres rablóbandára. A moszkvai katonai bíróság egyelőre ötüket előzetesre, kettejüket házi őrizetre ítélte.

A csapatot az FSZB nevű titkosszolgálat hét embere alkotta. Hárman közülük az FSZB Alpha nevű kommandójánál szolgáltak, egyikük a Pennant nevű különleges alakulatnál, ketten a pénzügyekben eljáró K Divíziónál, egy férfi pedig az FSZB akadémiáján dolgozott.

Az biztosnak tűnik, hogy a veszélyes bandát egy június 10-i tettenérés során kapták el egy banknál, de a lapok beszámolói abban eltérnek, hogy pontosan mi is történhetett ott.

A Vedomosztyi szerint a titkosszolgálati bűnözők tippet kaptak egy bankfiókból, hogy egy üzletember 136 millió rubelnyi, vagyis 615 millió forintnyi készpénzt készül berakni a számlájára, amit erővel elvettek tőle. Az RBC szerint a banda egy hamis házkutatási paranccsal ment be a bankfiókba, ahonnan 140 millió rubelnyi lopott pénzzel távoztak.

Az RCB úgy tudja, hogy a lebukott titkosszolgák ellen bűnszervezet alakítása, csalás és hivatali visszaélések gyanúja miatt folyik az eljárás.  

Egy FSZB-közeli forrás szerint durván egy éve figyelik meg őket titokban és ezidő alatt annyi bűncselekményt követtek el, hogy a vádiratban 5-12 eset szerepelhet majd.

A Novaja Gazeta szerint a bűnözők többek között akkor is loptak, méghozzá 100 millió rubelnyi készpénzt, amikor a rendőrség korrupcióellenes erőinél szolgáló Dimitrij Zakarcsenkó tábornok lakásán tartottak házkutatást egy korrupciós ügyben még 2016-ban. Volt miből lopniuk, az akció során ugyanis 8 milliárd rubel került elő, a tábornokot pedig 13 év börtönre ítélték korrupció miatt.

Az FSZB nem kommentálta ugyan az ügyet, de a weboldalukon megjelent egy rövid közlemény arról, hogy több alkalmazottjukat letartóztatták egy vállalkozó kirablása miatt.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.