Letartóztattak egy hét orosz titkosszolgálati tisztből álló fegyveres rablóbandát

bűnügy
2019 július 06., 09:52
comments 58

A Meduza, illetve több orosz forrás szerint egyéves megfigyelés után az orosz rendőrség lecsapott egy különleges alakulatoknál szolgáló titkosrendőrökből verbuválódott fegyveres rablóbandára. A moszkvai katonai bíróság egyelőre ötüket előzetesre, kettejüket házi őrizetre ítélte.

A csapatot az FSZB nevű titkosszolgálat hét embere alkotta. Hárman közülük az FSZB Alpha nevű kommandójánál szolgáltak, egyikük a Pennant nevű különleges alakulatnál, ketten a pénzügyekben eljáró K Divíziónál, egy férfi pedig az FSZB akadémiáján dolgozott.

Az biztosnak tűnik, hogy a veszélyes bandát egy június 10-i tettenérés során kapták el egy banknál, de a lapok beszámolói abban eltérnek, hogy pontosan mi is történhetett ott.

A Vedomosztyi szerint a titkosszolgálati bűnözők tippet kaptak egy bankfiókból, hogy egy üzletember 136 millió rubelnyi, vagyis 615 millió forintnyi készpénzt készül berakni a számlájára, amit erővel elvettek tőle. Az RBC szerint a banda egy hamis házkutatási paranccsal ment be a bankfiókba, ahonnan 140 millió rubelnyi lopott pénzzel távoztak.

Az RCB úgy tudja, hogy a lebukott titkosszolgák ellen bűnszervezet alakítása, csalás és hivatali visszaélések gyanúja miatt folyik az eljárás.  

Egy FSZB-közeli forrás szerint durván egy éve figyelik meg őket titokban és ezidő alatt annyi bűncselekményt követtek el, hogy a vádiratban 5-12 eset szerepelhet majd.

A Novaja Gazeta szerint a bűnözők többek között akkor is loptak, méghozzá 100 millió rubelnyi készpénzt, amikor a rendőrség korrupcióellenes erőinél szolgáló Dimitrij Zakarcsenkó tábornok lakásán tartottak házkutatást egy korrupciós ügyben még 2016-ban. Volt miből lopniuk, az akció során ugyanis 8 milliárd rubel került elő, a tábornokot pedig 13 év börtönre ítélték korrupció miatt.

Az FSZB nem kommentálta ugyan az ügyet, de a weboldalukon megjelent egy rövid közlemény arról, hogy több alkalmazottjukat letartóztatták egy vállalkozó kirablása miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.