A vébédöntőn az amerikai csapat szurkolói azt skandálták, hogy EGYENLŐ BÉREKET!

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A franciaországi női focivébét az USA nyerte Hollandia ellen. A játék mellett a nézőtéren is voltak emlékezetes pillanatok, például amikor az amerikai szurkolók azt kezdték skandálni, hogy

„Egyenlő béreket! Egyenlő béreket!”

A focistadionokban szokatlan szurkolói rigmus arra a többéves küzdelemre utal, amelyet az Egyesült Államok női focistái folytatnak a férfiakéhoz hasonló fizetésért.

2016-ban öt játékos indított pert az egyenlő munkafeltételek bizottságánál, mert nem tetszett nekik, hogy a női játékosok néha csak negyedannyit keresnek, mint a férfiak, miközben a nők legalább nyertek már világbajnokságot is. Akkoriban a sztrájkot is fontolgatták, de ettől a bíróság eltiltotta őket.

Idén márciusban már a válogatott keret 28 játékosa indított pert, amelyet a férfi játékosok képviselete is támogatott. A szövetség azt válaszolta, hogy a bérezés a jövedelemtermelő képesség függvénye, de a Wall Street Journal által közzétett adatok szerint ez fals érv,

a női fociválogatott nem csak eredményesebb, hanem már profitból is többet termel, mint a férfi.

A két gólszerző: Megan Rapinoe és Rose LavelleFotó: CHRISTOPHE SIMON/AFP

A női focira valóban látványosan több figyelem jut most, mint korábban. Ezt jelzi, hogy vezető politikusok tömött sorokban gratulálnak, és még Trumpnak is sikerült vitába keverednie a legnagyobb sztárral, a döntőben gólt szerző Megan Rapinoe-val. A csapatkapitány ugyanis közölte, hogy ha nyernek, ő nem megy a Fehér Házba. Mire az elnök azt válaszolta, hogy személy szerint a női foci nagy rajongója, de előbb meg kellene nyerni azt a döntőt, és csak utána üzengetni.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.