A vébédöntőn az amerikai csapat szurkolói azt skandálták, hogy EGYENLŐ BÉREKET!

2019 július 7., vasárnap 18:33
261

A franciaországi női focivébét az USA nyerte Hollandia ellen. A játék mellett a nézőtéren is voltak emlékezetes pillanatok, például amikor az amerikai szurkolók azt kezdték skandálni, hogy

„Egyenlő béreket! Egyenlő béreket!”

A focistadionokban szokatlan szurkolói rigmus arra a többéves küzdelemre utal, amelyet az Egyesült Államok női focistái folytatnak a férfiakéhoz hasonló fizetésért.

2016-ban öt játékos indított pert az egyenlő munkafeltételek bizottságánál, mert nem tetszett nekik, hogy a női játékosok néha csak negyedannyit keresnek, mint a férfiak, miközben a nők legalább nyertek már világbajnokságot is. Akkoriban a sztrájkot is fontolgatták, de ettől a bíróság eltiltotta őket.

Idén márciusban már a válogatott keret 28 játékosa indított pert, amelyet a férfi játékosok képviselete is támogatott. A szövetség azt válaszolta, hogy a bérezés a jövedelemtermelő képesség függvénye, de a Wall Street Journal által közzétett adatok szerint ez fals érv,

a női fociválogatott nem csak eredményesebb, hanem már profitból is többet termel, mint a férfi.

A két gólszerző: Megan Rapinoe és Rose Lavelle Fotó: CHRISTOPHE SIMON/AFP

A női focira valóban látványosan több figyelem jut most, mint korábban. Ezt jelzi, hogy vezető politikusok tömött sorokban gratulálnak, és még Trumpnak is sikerült vitába keverednie a legnagyobb sztárral, a döntőben gólt szerző Megan Rapinoe-val. A csapatkapitány ugyanis közölte, hogy ha nyernek, ő nem megy a Fehér Házba. Mire az elnök azt válaszolta, hogy személy szerint a női foci nagy rajongója, de előbb meg kellene nyerni azt a döntőt, és csak utána üzengetni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt