Az OPEC főtitkára szerint a fiatalok klímamozgalma jelenti a legnagyobb veszélyt az olajiparra

klímaváltozás
2019 július 07., 08:56

A hét elején beszélt arról a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) főtitkára, hogy a klímaváltozás ügyében kampányolók részéről elhangzó, az olajipart érő 'áltudományos' támadások talán a legnagyobb fenyegetést jelentik, melyek az iparágra leselkednek. 

Az OPEC főtitkára és igazgatója
photo_camera Az OPEC főtitkára és igazgatója Fotó: -/AFP

Mohammed Barkindo a világ legnagyobb olajtermelőinek találkozóján, Bécsben beszélt arról, hogy ahogy a klímaváltozással összefüggésbe hozott szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbá válnak, úgy fog erőteljesebbé válni egy tömeges mozgosítás az olaj ellen. És a civil társadalmat szerinte félrevezetik, azzal az állítással, hogy az olaj tehet a klímaváltozásról. 

Vélhetően a svéd diáklány, Greta Thunberg által indított mozgalomra utalva, melyhez a világ számos országában csatlakoztak fiatalok már, Barkindo arról beszélt, hogy az OPEC központjában kollégái gyerekei azt kérdezgetik, hogy mit hoz majd a jövőjük, mivel látják, hogy kortársaik az olajipar ellen tüntetnek. 

Barkindo arra számít, hogy az olajellenes mozgósítás hatással lesz a vállalatok döntéseire és kormányzati döntésekre is, melyek érinteni fogják az iparágba történő befektetéseket is. Pedig mint elmondta, az OPEC-nél ők abban hisznek, hogy az olajipar a klímaváltozás elleni fellépés részese lehet, bár azt nem fejtette ki, hogy mire gondol. 

Greta Thunberg
photo_camera Greta Thunberg Fotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

A főtitkár szavaira Facebookon reagált Greta Thunberg is, kiemelve, hogy ez talán az eddigi legnagyobb elismerés, amit kaptak:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.