Az OPEC főtitkára szerint a fiatalok klímamozgalma jelenti a legnagyobb veszélyt az olajiparra

A hét elején beszélt arról a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) főtitkára, hogy a klímaváltozás ügyében kampányolók részéről elhangzó, az olajipart érő 'áltudományos' támadások talán a legnagyobb fenyegetést jelentik, melyek az iparágra leselkednek. 

Az OPEC főtitkára és igazgatójaFotó: -/AFP

Mohammed Barkindo a világ legnagyobb olajtermelőinek találkozóján, Bécsben beszélt arról, hogy ahogy a klímaváltozással összefüggésbe hozott szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbá válnak, úgy fog erőteljesebbé válni egy tömeges mozgosítás az olaj ellen. És a civil társadalmat szerinte félrevezetik, azzal az állítással, hogy az olaj tehet a klímaváltozásról. 

Vélhetően a svéd diáklány, Greta Thunberg által indított mozgalomra utalva, melyhez a világ számos országában csatlakoztak fiatalok már, Barkindo arról beszélt, hogy az OPEC központjában kollégái gyerekei azt kérdezgetik, hogy mit hoz majd a jövőjük, mivel látják, hogy kortársaik az olajipar ellen tüntetnek. 

Barkindo arra számít, hogy az olajellenes mozgósítás hatással lesz a vállalatok döntéseire és kormányzati döntésekre is, melyek érinteni fogják az iparágba történő befektetéseket is. Pedig mint elmondta, az OPEC-nél ők abban hisznek, hogy az olajipar a klímaváltozás elleni fellépés részese lehet, bár azt nem fejtette ki, hogy mire gondol. 

Greta ThunbergFotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

A főtitkár szavaira Facebookon reagált Greta Thunberg is, kiemelve, hogy ez talán az eddigi legnagyobb elismerés, amit kaptak:

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.