Tatai ügynöknek 1961-ben volt egy mesteri ötlete a kapitalizmus megdöntésére

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára tett közzé egy belügyminisztériumi jelentést 1961-ből, egy bizonyos "Tatai" fedőnevű ügynökről, aki minden áron találkozni akart Nyikita Hruscsov szovjet pártfőtitkárral. Méghozzá azért, mert van egy ötlete, amivel szerinte meg lehetne dönteni a kapitalizmust. 

A Bm felé írt titkos jelentésében Kerényi György rendőrszázados leírja, hogy 1961 januárjában találkozott "Tataival" egy fedett lakáson, ahol az ügynök közölte, hogy óriási horderejű dologról lenne szó és csak a szovjet nagykövetnek, vagy személyesen Hruscsov elvtársnak kellene ezt elmondani. 

Végül közölte, hogy a kapitalizmus megdöntésére vonatkozó javaslatról akar beszélni, és összefoglalta a javaslatát. Mint a rendőrszázados leírta,

„a kapitalista rendszer gyors felszámolását el lehetne érni úgy, hogy pl: az USA-ban a szocialista táborhoz hű személyeket olyan anyagi dotációban részesíteni, hogy meg tudják szerezni az USA egy fontos nyersanyagának döntő többségét. Szerinte ez a nyersanyag az olaj lenne, ezen a területen fel kellene vásárolni a részvényeket, vagy legalább a részvények 90 százalékát. Ezzel olyan helyzetet lehetne teremteni, hogy adott esetben - amely szerinte belülről mesterségesen létrehozott forradalmi helyet vagy háború lenne, - megsemmisítenék az összes olajkészletet, s így a harci gépek és egyéb eszközök, amelyek üzemanyagát az olajszármazékok adják, nem lennének használhatók.”

Érdekesség, de a jelentés szerint a rendőrszázados sem volt oda az ötletért. Mint írta, 

"Tatai Tamás" fn. ügynökünk által elmondott tervvel kapcsolatosan megjegyezni kívánom, hogy: az ügynök nem volt ittas állapotban, színjózan volt, éppen ezért az általa elmondott tervet rendkívül furcsának találom, mivel az ügynök igen értelmes, és nem szokott ilyesmivel foglalkozni a találkozók folyamán.

Mint a történeti levéltár Facebook-oldalán megjegyzik, "Tatai Tamás" 1961-ben valószínűleg nem találkozhatott személyesen a szovjet pártfőtitkárral, bár Nyikita Hruscsov biztosan érdeklődött volna az ötlet iránt, és neki volt ambíciója gyorsan leelőzni a hanyatló Nyugatot. Viszont 1961-ben éppen nem járt Magyarországon, "Tatai" fedőnevű ügynök helyett Kennedy elnökkel találkozott Bécsben. Legközelebb csak 1964-ben járt újra Magyarországon. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.