Tatai ügynöknek 1961-ben volt egy mesteri ötlete a kapitalizmus megdöntésére

2019 július 7., vasárnap 7:05
201

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára tett közzé egy belügyminisztériumi jelentést 1961-ből, egy bizonyos "Tatai" fedőnevű ügynökről, aki minden áron találkozni akart Nyikita Hruscsov szovjet pártfőtitkárral. Méghozzá azért, mert van egy ötlete, amivel szerinte meg lehetne dönteni a kapitalizmust. 

A Bm felé írt titkos jelentésében Kerényi György rendőrszázados leírja, hogy 1961 januárjában találkozott "Tataival" egy fedett lakáson, ahol az ügynök közölte, hogy óriási horderejű dologról lenne szó és csak a szovjet nagykövetnek, vagy személyesen Hruscsov elvtársnak kellene ezt elmondani. 

Végül közölte, hogy a kapitalizmus megdöntésére vonatkozó javaslatról akar beszélni, és összefoglalta a javaslatát. Mint a rendőrszázados leírta,

„a kapitalista rendszer gyors felszámolását el lehetne érni úgy, hogy pl: az USA-ban a szocialista táborhoz hű személyeket olyan anyagi dotációban részesíteni, hogy meg tudják szerezni az USA egy fontos nyersanyagának döntő többségét. Szerinte ez a nyersanyag az olaj lenne, ezen a területen fel kellene vásárolni a részvényeket, vagy legalább a részvények 90 százalékát. Ezzel olyan helyzetet lehetne teremteni, hogy adott esetben - amely szerinte belülről mesterségesen létrehozott forradalmi helyet vagy háború lenne, - megsemmisítenék az összes olajkészletet, s így a harci gépek és egyéb eszközök, amelyek üzemanyagát az olajszármazékok adják, nem lennének használhatók.”

Érdekesség, de a jelentés szerint a rendőrszázados sem volt oda az ötletért. Mint írta, 

"Tatai Tamás" fn. ügynökünk által elmondott tervvel kapcsolatosan megjegyezni kívánom, hogy: az ügynök nem volt ittas állapotban, színjózan volt, éppen ezért az általa elmondott tervet rendkívül furcsának találom, mivel az ügynök igen értelmes, és nem szokott ilyesmivel foglalkozni a találkozók folyamán.

Mint a történeti levéltár Facebook-oldalán megjegyzik, "Tatai Tamás" 1961-ben valószínűleg nem találkozhatott személyesen a szovjet pártfőtitkárral, bár Nyikita Hruscsov biztosan érdeklődött volna az ötlet iránt, és neki volt ambíciója gyorsan leelőzni a hanyatló Nyugatot. Viszont 1961-ben éppen nem járt Magyarországon, "Tatai" fedőnevű ügynök helyett Kennedy elnökkel találkozott Bécsben. Legközelebb csak 1964-ben járt újra Magyarországon. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt