Nyílt Társadalom Alapítvány: „A gyűlölet az egész magyar társadalmat fenyegeti”

Közleményben reagált az Open Society Foundation (Nyílt Társadalom Alapítvány, OSF) a Nehru parkban található Roma Holokauszt Emlékmű megrongálása miatt.

„Az elmúlt nyolc évben a magyar kormány a médiáján és a véleményformálóin keresztül fűtötte a gyűlöletet a zsidók, a romák, az LMBTQ közösség tagjai és a menekültek ellen. Ezzel kívánták elterelni a figyelmet a mindent átszövő korrupcióról, a demokratikus intézmények lerombolásáról és a magyarok tömeges kivándorlásáról. Ez a mostani incidens nem csak e sérülékeny csoportokra leselkedő nagy veszély előjele, a gyűlölet az egész magyar társadalmat fenyegeti. Mindeközben azt látjuk, hogy az iskolák és a kórházak anyagi forrásai szűkösek, az egyetemeket és a Tudományos Akadémiát megfosztják függetlenségüktől” - fogalmaz a közleményben Zseljko Jovanovics, a Roma Kezdeményezések Iroda igazgatója.

Az OSF emlékeztet arra, hogy „Soros György és a Nyílt Társadalom Alapítványok Magyarországon és Európában a romák jogegyenlőségéért és egyenrangúságáért küzdöttek, a ’90-es évek elejétől 330 millió dollárnyi támogatást nyújtottak oktatásra, művészetre, kultúrára, a civil részvétel és aktivitás ösztönzésére a roma közösségekben.”