Ferenc pápa kinevezte Beer Miklós utódját, és érsekké léptette elő Udvardy Györgyöt

Beer Miklós váci megyéspüspök több mint egy éve, tavaly júniusban felajánlotta lemondását, miután elérte a 75 éves kort. Ma érkezett a hír, hogy Ferenc pápa hosszú várakozás után kinevezte utódját, Marton Zsoltot, aki az elmúlt négy évben a Központi Papnevelő Intézet rektora volt.

Beer Miklós a II. Reménység Családi Napon a Vanyek Béla Sportcentrum alapkőletételén Vácon, a Reménység Sportpályán 2019. július 7-én.Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Marton Zsolt 1966. március 26-án született Budapesten. Általános iskola után a kecskeméti Piarista Gimnáziumba került. 1988-ban tanítói diplomát szerzett a Zsámbéki Tanítóképző Főiskolán. Teológiai tanulmányait 1992-ben kezdte Veszprémben, majd a váci püspök Győrbe küldte. Ezután Budapestre került, a Központi Papnevelő Intézetbe. 1998-ban szerzett teológus diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán. 1998. június 20-án szentelték pappá Vácott a Váci Egyházmegye szolgálatára.

Az viszont korántsem volt ilyen széles körben ismert, hogy a szintén 75 éves Márfi Gyula veszprémi érsek is benyújtotta lemondását.

Márfi Gyula megtekinti hivatalos portréjátFotó: Veszprémi Érsekség

Az ő utóda Udvardy György püspök, a Pécsi Egyházmegye eddigi vezetője lesz, akit ezzel magasabb rangra emelt a pápa. 

Udvardy György fontos szereplője a katolikus egyházon belüli gyerekmolesztálásról szóló sorozatunknak. Az egyik áldozat, A. arról mesélt, hogy 2003-ben még Erdő Péter helyetteseként Udvardy György fogadta a Prímási palotában, és nem hogy megértő nem volt, hanem egyenesen rátámadt, kilátásba helyezte a pszichiátriai vizsgálatot és a zaklatójával való szembesítést, amitől a 16 éves fiú megijedt. Egy közelmúltban küldött levélben Udvardy azt is elismerte, hogy erről a találkozóról nem készült jegyzőkönyv - írtuk júniusi cikkünkben.

Egy másik áldozat ügyében mint pécsi megyéspüspököt kerestük, segítségét kértük a molesztáló pappal való kapcsolatba lépéshez, illetve kérdéseket tettünk fel az ügyről. Titkárságvezetője annyit válaszolt, hogy ha törvénysértésről van tudomásunk, tegyünk feljelentést.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.