Ferenc pápa kinevezte Beer Miklós utódját, és érsekké léptette elő Udvardy Györgyöt

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Beer Miklós váci megyéspüspök több mint egy éve, tavaly júniusban felajánlotta lemondását, miután elérte a 75 éves kort. Ma érkezett a hír, hogy Ferenc pápa hosszú várakozás után kinevezte utódját, Marton Zsoltot, aki az elmúlt négy évben a Központi Papnevelő Intézet rektora volt.

Beer Miklós a II. Reménység Családi Napon a Vanyek Béla Sportcentrum alapkőletételén Vácon, a Reménység Sportpályán 2019. július 7-én.Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Marton Zsolt 1966. március 26-án született Budapesten. Általános iskola után a kecskeméti Piarista Gimnáziumba került. 1988-ban tanítói diplomát szerzett a Zsámbéki Tanítóképző Főiskolán. Teológiai tanulmányait 1992-ben kezdte Veszprémben, majd a váci püspök Győrbe küldte. Ezután Budapestre került, a Központi Papnevelő Intézetbe. 1998-ban szerzett teológus diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán. 1998. június 20-án szentelték pappá Vácott a Váci Egyházmegye szolgálatára.

Az viszont korántsem volt ilyen széles körben ismert, hogy a szintén 75 éves Márfi Gyula veszprémi érsek is benyújtotta lemondását.

Márfi Gyula megtekinti hivatalos portréjátFotó: Veszprémi Érsekség

Az ő utóda Udvardy György püspök, a Pécsi Egyházmegye eddigi vezetője lesz, akit ezzel magasabb rangra emelt a pápa. 

Udvardy György fontos szereplője a katolikus egyházon belüli gyerekmolesztálásról szóló sorozatunknak. Az egyik áldozat, A. arról mesélt, hogy 2003-ben még Erdő Péter helyetteseként Udvardy György fogadta a Prímási palotában, és nem hogy megértő nem volt, hanem egyenesen rátámadt, kilátásba helyezte a pszichiátriai vizsgálatot és a zaklatójával való szembesítést, amitől a 16 éves fiú megijedt. Egy közelmúltban küldött levélben Udvardy azt is elismerte, hogy erről a találkozóról nem készült jegyzőkönyv - írtuk júniusi cikkünkben.

Egy másik áldozat ügyében mint pécsi megyéspüspököt kerestük, segítségét kértük a molesztáló pappal való kapcsolatba lépéshez, illetve kérdéseket tettünk fel az ügyről. Titkárságvezetője annyit válaszolt, hogy ha törvénysértésről van tudomásunk, tegyünk feljelentést.