Ferenc pápa kinevezte Beer Miklós utódját, és érsekké léptette elő Udvardy Györgyöt

vallás
2019 július 12., 14:39
comments 124

Beer Miklós váci megyéspüspök több mint egy éve, tavaly júniusban felajánlotta lemondását, miután elérte a 75 éves kort. Ma érkezett a hír, hogy Ferenc pápa hosszú várakozás után kinevezte utódját, Marton Zsoltot, aki az elmúlt négy évben a Központi Papnevelő Intézet rektora volt.

Beer Miklós váci megyés püspök a II. Reménység Családi Napon a Vanyek Béla Sportcentrum alapkőletételén Vácon, a Reménység Sportpályán 2019. július 7-én.
photo_camera Beer Miklós a II. Reménység Családi Napon a Vanyek Béla Sportcentrum alapkőletételén Vácon, a Reménység Sportpályán 2019. július 7-én. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Marton Zsolt 1966. március 26-án született Budapesten. Általános iskola után a kecskeméti Piarista Gimnáziumba került. 1988-ban tanítói diplomát szerzett a Zsámbéki Tanítóképző Főiskolán. Teológiai tanulmányait 1992-ben kezdte Veszprémben, majd a váci püspök Győrbe küldte. Ezután Budapestre került, a Központi Papnevelő Intézetbe. 1998-ban szerzett teológus diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán. 1998. június 20-án szentelték pappá Vácott a Váci Egyházmegye szolgálatára.

Az viszont korántsem volt ilyen széles körben ismert, hogy a szintén 75 éves Márfi Gyula veszprémi érsek is benyújtotta lemondását.

Márfi Gyula megtekinti hivatalos portréját
photo_camera Márfi Gyula megtekinti hivatalos portréját Fotó: Veszprémi Érsekség

Az ő utóda Udvardy György püspök, a Pécsi Egyházmegye eddigi vezetője lesz, akit ezzel magasabb rangra emelt a pápa. 

Udvardy György fontos szereplője a katolikus egyházon belüli gyerekmolesztálásról szóló sorozatunknak. Az egyik áldozat, A. arról mesélt, hogy 2003-ben még Erdő Péter helyetteseként Udvardy György fogadta a Prímási palotában, és nem hogy megértő nem volt, hanem egyenesen rátámadt, kilátásba helyezte a pszichiátriai vizsgálatot és a zaklatójával való szembesítést, amitől a 16 éves fiú megijedt. Egy közelmúltban küldött levélben Udvardy azt is elismerte, hogy erről a találkozóról nem készült jegyzőkönyv - írtuk júniusi cikkünkben.

Egy másik áldozat ügyében mint pécsi megyéspüspököt kerestük, segítségét kértük a molesztáló pappal való kapcsolatba lépéshez, illetve kérdéseket tettünk fel az ügyről. Titkárságvezetője annyit válaszolt, hogy ha törvénysértésről van tudomásunk, tegyünk feljelentést.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.