Ferenc pápa kinevezte Beer Miklós utódját, és érsekké léptette elő Udvardy Györgyöt

vallás
2019 július 12., 14:39
comments 124

Beer Miklós váci megyéspüspök több mint egy éve, tavaly júniusban felajánlotta lemondását, miután elérte a 75 éves kort. Ma érkezett a hír, hogy Ferenc pápa hosszú várakozás után kinevezte utódját, Marton Zsoltot, aki az elmúlt négy évben a Központi Papnevelő Intézet rektora volt.

photo_camera Beer Miklós a II. Reménység Családi Napon a Vanyek Béla Sportcentrum alapkőletételén Vácon, a Reménység Sportpályán 2019. július 7-én. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Marton Zsolt 1966. március 26-án született Budapesten. Általános iskola után a kecskeméti Piarista Gimnáziumba került. 1988-ban tanítói diplomát szerzett a Zsámbéki Tanítóképző Főiskolán. Teológiai tanulmányait 1992-ben kezdte Veszprémben, majd a váci püspök Győrbe küldte. Ezután Budapestre került, a Központi Papnevelő Intézetbe. 1998-ban szerzett teológus diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán. 1998. június 20-án szentelték pappá Vácott a Váci Egyházmegye szolgálatára.

Az viszont korántsem volt ilyen széles körben ismert, hogy a szintén 75 éves Márfi Gyula veszprémi érsek is benyújtotta lemondását.

photo_camera Márfi Gyula megtekinti hivatalos portréját Fotó: Veszprémi Érsekség

Az ő utóda Udvardy György püspök, a Pécsi Egyházmegye eddigi vezetője lesz, akit ezzel magasabb rangra emelt a pápa. 

Udvardy György fontos szereplője a katolikus egyházon belüli gyerekmolesztálásról szóló sorozatunknak. Az egyik áldozat, A. arról mesélt, hogy 2003-ben még Erdő Péter helyetteseként Udvardy György fogadta a Prímási palotában, és nem hogy megértő nem volt, hanem egyenesen rátámadt, kilátásba helyezte a pszichiátriai vizsgálatot és a zaklatójával való szembesítést, amitől a 16 éves fiú megijedt. Egy közelmúltban küldött levélben Udvardy azt is elismerte, hogy erről a találkozóról nem készült jegyzőkönyv - írtuk júniusi cikkünkben.

Egy másik áldozat ügyében mint pécsi megyéspüspököt kerestük, segítségét kértük a molesztáló pappal való kapcsolatba lépéshez, illetve kérdéseket tettünk fel az ügyről. Titkárságvezetője annyit válaszolt, hogy ha törvénysértésről van tudomásunk, tegyünk feljelentést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt