Ferenc pápa kinevezte Beer Miklós utódját, és érsekké léptette elő Udvardy Györgyöt

2019 július 12., péntek 14:39
127

Beer Miklós váci megyéspüspök több mint egy éve, tavaly júniusban felajánlotta lemondását, miután elérte a 75 éves kort. Ma érkezett a hír, hogy Ferenc pápa hosszú várakozás után kinevezte utódját, Marton Zsoltot, aki az elmúlt négy évben a Központi Papnevelő Intézet rektora volt.

Beer Miklós a II. Reménység Családi Napon a Vanyek Béla Sportcentrum alapkőletételén Vácon, a Reménység Sportpályán 2019. július 7-én. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Marton Zsolt 1966. március 26-án született Budapesten. Általános iskola után a kecskeméti Piarista Gimnáziumba került. 1988-ban tanítói diplomát szerzett a Zsámbéki Tanítóképző Főiskolán. Teológiai tanulmányait 1992-ben kezdte Veszprémben, majd a váci püspök Győrbe küldte. Ezután Budapestre került, a Központi Papnevelő Intézetbe. 1998-ban szerzett teológus diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán. 1998. június 20-án szentelték pappá Vácott a Váci Egyházmegye szolgálatára.

Az viszont korántsem volt ilyen széles körben ismert, hogy a szintén 75 éves Márfi Gyula veszprémi érsek is benyújtotta lemondását.

Márfi Gyula megtekinti hivatalos portréját Fotó: Veszprémi Érsekség

Az ő utóda Udvardy György püspök, a Pécsi Egyházmegye eddigi vezetője lesz, akit ezzel magasabb rangra emelt a pápa. 

Udvardy György fontos szereplője a katolikus egyházon belüli gyerekmolesztálásról szóló sorozatunknak. Az egyik áldozat, A. arról mesélt, hogy 2003-ben még Erdő Péter helyetteseként Udvardy György fogadta a Prímási palotában, és nem hogy megértő nem volt, hanem egyenesen rátámadt, kilátásba helyezte a pszichiátriai vizsgálatot és a zaklatójával való szembesítést, amitől a 16 éves fiú megijedt. Egy közelmúltban küldött levélben Udvardy azt is elismerte, hogy erről a találkozóról nem készült jegyzőkönyv - írtuk júniusi cikkünkben.

Egy másik áldozat ügyében mint pécsi megyéspüspököt kerestük, segítségét kértük a molesztáló pappal való kapcsolatba lépéshez, illetve kérdéseket tettünk fel az ügyről. Titkárságvezetője annyit válaszolt, hogy ha törvénysértésről van tudomásunk, tegyünk feljelentést.