Ma dől el, aláírja-e Áder az MTA-t kivégző törvényt

POLITIKA
2019 július 12., 04:41
comments 194

Pénteken jár le a köztársasági elnöknek adott határidő arra, hogy eldöntse, aláírja-e a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát megcsonkító törvényt, vagy elküldi azt az Alkotmánybíróságnak. Ádertől több tudós is kérte, hogy az Alkotmánybíróságnak küldje a törvényt, akadémiai kutatók mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetem is nyílt levélben biztatta erre a köztársasági elnököt.

A parlament fideszes többsége által elfogadott törvényben egyébként az áll, hogy értelmében az Akadémia elveszíti a kutatóintézeteit, és azokat egy új alapítványba, a Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba rendezik, megszüntetve ezzel a kutatók közalkalmazotti státuszát. Az MTA-nak emellett át kell adnia székházait és az összes vonatkozó vagyontárgyát az alapítványnak több milliárd forint értékben. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.