A rendőrök megint összecsaptak a tüntetőkkel Hongkongban

külföld
2019 július 14., 20:50
comments 15

Összecsaptak a rendőrök Hongkongban vasárnap a félautonóm kínai terület kormányzójának menesztését és a rendőrség által elkövetett erőszakos cselekmények kivizsgálását követelő több ezer tüntetővel.

A nap nagy részében békés volt az észak-hongkongi Sa Tin járásban tartott tüntetés, de összetűzések törtek ki, amikor alkonyatkor a rendőrség elkezdte megtisztítani az utcákat. Egyes tüntetők egy bevásárlóközpontban sáncolták el magukat, ahol a rendőrök gumibottal ütlegelték őket, a tüntetők pedig a tiltakozás jelképének számító esernyőkkel támadtak a rendőrökre.

A rendőrség feltehetően több embert őrizetbe vett, de az újságírók nem látták, pontosan hány embert állítottak elő. Az erőszak éjfélig tartott, amíg az utolsó tüntetők is el nem vonultak az utcákról.

Intézkedő rohamrendőrök Hong Kong Satin negyedében 2019 július 14-én
photo_camera Fotó: EyePress News

A hongkongi ellenzék arra panaszkodik, hogy egyre jobban visszaszorulnak Hongkongban a szabadságjogok és az autonómia, és a vezetés inkább a pekingi kormány, mint a saját népe érdekeit szolgálja.

Kína 50 évre „nagyfokú” autonómiát ígért Hongkongnak, amikor 1997-ben visszakerült kínai fennhatóság alá.

A rendőrség szombaton egy másik tüntetést is szétvert, amin a kínai kereskedők túlzott befolyása ellen tiltakoztak.

Vasárnap több hongkongi tüntető demokratikus választásokat követelt, mások pedig függetlenséget.

A szervezők szerint 111 ezren vettek részt a megmozduláson, a rendőrség adatai szerint a tüntetők száma 28 ezer volt – közölte az RTHK műsorközlő.

A tüntetések júniusban kezdődtek a kiadatási törvény tervezett módosítása miatt, de végül a túlzott kínai befolyás és Carrie Lam kormányának politikája elleni tiltakozásba szélesedtek ki.

A vasárnapi tüntetésen azt követelték, hogy indítsanak vizsgálatot a korábbi demonstrációkon történt erőszakos rendőri fellépések miatti panaszok ügyében.

Lam kormánya júniusban végül elállt a kiadatási törvény tervezett módosításától. Ez utóbbi lehetővé tette volna, hogy hongkongi gyanúsítottakat Kínába szállítsanak, ahol a kommunista párt ellenőrzi az igazságszolgáltatást.

Lam bocsánatot kért a törvénymódosítás kezeléséért, de a bírálói továbbra is a lemondását követelik.

Vasárnap hongkongi újságírók képviselőinek egy csoportja vonult fel Lam hivatalához, hogy tisztázzák azokat a panaszokat, amik szerint a korábbi tüntetéseken a rendőrség újságírókat bántalmazott, és akadályozott a munkájukban.

„Úgy tűnik, hogy szándékosan vettek célba újságírókat”

– mondta Chris Jeung, a Hongkongi Újságíró Szövetség elnöke.

A rendőrség közleményben ígérte meg, hogy javítják a rendőrök kiképzését és az újságírókkal való kapcsolattartást. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.