Az Alkotmánybíróság elutasította Habony Árpád panaszát, amit a 444 cikke miatt tett

POLITIKA
2019 július 16., 15:31
comments 138
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Véletlenül lefilmezték, hogy bulizik Habony Árpád Ibizán - írtuk 2015 decemberében a Heart nevű klub promóvideójának felejthetetlen jelenetei alapján. A politikai tanácsadó viszont kifogásolta a cikket és a közzétett képeket, panaszával egészen az Alkotmánybíróságig elment, írja a hvg.hu.

Az Ab pedig elutasította a panaszát.

Habony (akiknek neve nem szerepel a döntésről szóló szövegben) többek között arra hivatkozott, magánemberként járt a klubban, és egyébként sem közszereplő, mert „soha nem jelent meg a nyilvánosság előtt, nem vállalt közszereplést. Személyét csupán a sajtó kapta fel”, ami nem lehet oka annak, hogy korlátozzák személyiségi jogait.

Az Ab nem így látta

„A közéleti viták szabadsága és sokszínűsége nélkül nincsen szabad közvélemény és nincsen demokratikus jogállam” - írják. „Az Alkotmánybíróság következetesen hangsúlyozta, hogy a közéleti viták lényegi részét jelentik a közélet alakítóinak tevékenységét, nézeteit, hitelességét érintő megnyilvánulások.”

A közéleti vita az Ab szerint nemcsak a szűkebb értelemben vett politikai vitát jelenti, „hanem valamennyi társadalmi jelentőségű kérdés megvitatása is ebbe a körbe sorolandó”.

És ugyan cikkünk valóban magánéleti témáról szól az Ab szerint, ami alapvetően védett, így folytatják:

„Jelen ügyben azonban a Kúria helyesen mutatott rá, hogy a magánélettel kapcsolatos információ megosztása (többszörözése) a közügyek vitatásához hozzájárul. A puszta információs érdek (a közvélemény kíváncsisága, hogy az illető hol nyaral) nem szolgálhatna alapot az Alaptörvény II. és VI. cikkeinek korlátozására, a demokratikus vita lehetőségének biztosítása viszont igen.” 

Az Ab szerint Habony érvelésével szemben azokat is közszereplőnek lehet tekinteni, akik cím nélkül is „hatással vannak politikai döntésekre és az államélet alakulására, vagy a médiában betöltött tulajdonosi szerepükön keresztül a közvéleményre.”

A határozattal csak Szívós Mária alkotmánybíró nem értett egyet, szerinte Habony nem közszereplő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.