Bíróság elé állítják a három férfit, akit a máltai újságíró meggyilkolásával vádolnak

bűnügy
2019 július 16., 13:19
comments 18

A máltai legfőbb ügyész keddi döntésének értelmében bíróság elé kerül a Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró meggyilkolásával vádolt három férfi 0 írja az MTI.

Peter Grech legfőbb ügyész a Malta Today-nek megerősítette, hogy a vádlottak kézhez kapták a vádiratot, ez pedig azt jelenti, hogy a vádlottak, Alfred Degiorgio, George Degiorgio és Vince Muscat esetében óvadék nem jöhet szóba.

A három férfi elleni per előkészítése (például a bizonyítékok gyűjtése) 2017 decembere óta zajlik. A tárgyalást megelőző eljárás során egyik vádlott sem vallotta bűnösnek magát. A korrupcióellenes blogot vezető Daphne Caruana Galiziát a kocsijára rejtett pokolgép ölte meg 2017. október 17-én a máltai főváros, Valletta közelében.

Az újságírónő politikai ügyekkel foglalkozott, a balközép kormány korrupciós ügyeit igyekezett feltárni. A gyilkosság megrázta egész Európát, és megkérdőjelezte a földközi-tengeri szigetország jogállamiságát. (A fideszes képviselők az erről szóló szavazáson egyébként megint Azerbajdzsánnal tartottak, és az Európa Tanácsban az ellen szavaztak, hogy kivizsgálják a máltai újságírónő meggyilkolását.)

A három férfit azzal vádolják, hogy ők készítették, helyezték el, és hozták működésbe azt a bombát, ami az újságíró autóját felrobbantotta. Az eddigi bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy a bombát egy mobiltelefonnal aktiválták.

A máltai jog szerint az ügyészségnek innentől 20 hónapja van arra, hogy kihirdessék a tárgyalás pontos időpontját.

Tüntetők a londoni Malta House előtt
photo_camera Tüntetők a londoni Malta House előtt Fotó: See Li/Citizenside

A meggyilkolt újságírónő családja és a támogatói sérelmezik a késlekedést, ahogy azt is, hogy a merénylet kitervelői továbbra is szabadlábon vannak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.