Fidesz: Megelőlegeztük a bizalmat von der Leyennek, de vannak elvárásaink

eu
2019 július 16., 21:00
comments 358

Ursula von der Leyen kilenc szavazatos többséggel történt megválasztása azt mutatja: az Európai Parlamentben a jobboldal megszavazta, a baloldal pedig többségében az új bizottsági elnök megválasztása ellen szavazott - mondta Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő Strasbourgban.

Fidesz: Határozott elvárások

A Fidesz-KDNP tizenhárom képviselőjének szavazatával támogatta a jelölt megválasztását, ami azt mutatja, hogy ezen szavazatok nélkül nem lenne elnök Ursula von der Leyen, mondta Hidvéghi a szavazás után.

Szerinte ez Európai Néppárt (EPP) magyar nemzeti delegációja megelőlegezett bizalom mellett támogatta szavazataival, de határozott elvárásai vannak az Európai Bizottság új elnöke iránt.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Elmondta, az új vezetővel esély nyílik egy kiegyensúlyozottabb és józanabb európai uniós politikára. A magyar delegáció azt reméli, hogy az uniós bevándorlás kérdésében is új korszakot jelent az új bizottsági elnök megválasztása.

Hidvéghi szerint számon fogják kérni a magyar emberek akaratát. A magyar emberek ugyanis egyértelművé tették, hogy olyan új uniós vezetőket szeretnének, akik megállítják a bevándorlást, tisztelik a közép-európai országokat, a nemzeteket és nem sértik azok szuverenitását - emelte ki.

A képviselő fontosnak nevezte, hogy a regionális fejlesztési, valamint az agrártámogatások kérdésében meg tudjon maradni az a politika, amely forrásokat biztosít ezekre a célokra. „Nem könyöradományról van szó és nincs helye a kettős mércének sem. Ezek a támogatások járnak és szükségesek ahhoz, hogy az Európai Unió sikeres tudjon lenni” - jelentette ki.

Az Európai Parlament kedden, strasbourgi plenáris ülésén megválasztotta Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikust az Európai Bizottság következő elnökének. A képviselők 383 szavazattal, 327 ellenében, 22 tartózkodás és egy érvénytelen szavazat mellett titkos szavazáson támogatták a jelölt bizottsági elnöki kinevezését.

DK: Von der Leyen rossz Orbánnak

„Ursula von der Leyen programja szinte teljes egészében megfelelt a DK EP-választási programjának” - közölte Molnár Csaba, a DK EP-képviselője. Molnár szerint Von der Leyen megválasztásával esély nyílik az európai minimálbér, az európai munkanélküli ellátás és az európai gyermektámogatások bevezetésére, a multinacionális technológiai cégek tisztességes adóztatására és a klímavédelmi célok jelentős szigorítására is. 

„Az új bizottsági elnök hitet tett az Európai Egyesült Államok megvalósítása mellett is. Von der Leyen megválasztása jó Magyarországnak, jó a magyar embereknek és rossz Orbán Viktornak és illiberális rendszerének” - közölte a képviselő. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.