Megszavazták: Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke

eu
2019 július 16., 15:37
comments 442
photo_camera Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance/AFP

Az Európai Parlament kedd este megszavazta: a következő öt évben Ursula von der Leyen német politikus az Európai Bizottság elnöke. 

383-an szavaztak rá, 321-en ellene, 374 szavazatra volt szüksége.

22-en tartózkodtak, egy szavazat érvénytelen volt. A sikerhez a szavazáskor hivatalban lévő képviselők többségének - 50 százalék plusz egy fő - támogatására van szükség, a lécet tehát 9 szavazattal vitte át a német politikus. Ez jóval kevesebb, mint amennyit elődje, Jean-Claude Juncker kapott, rá 420-an szavaztak öt éve.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az eredmény bejelentése után azt mondta:

„A bizalom, amit belém helyeztek egy olyan bizalom, amit Európába helyeztek.  Most kezdődik a munka, dolgozzunk együtt konstruktívan.”

Von der Leyen német védelmi miniszterből lett bizottsági elnök olyan politikai alkusorozat után, amit Sebastian Kurz osztrák kancellár például hajmeresztőnek nevezett. (A politikai machinációkról bővebben itt írtunk.)  Von der Leyen neve az EP-kampányban nem pörgött, nem volt csúcsjelöltje egyetlen frakciónak sem, az utolsó pillanatig kérdés volt, hogy a strasbourgi parlament megszavazza-e - a politikus még az utolsó nap is három nyelven győzködte a képviselőket, hogy szavazzák meg, miközben minden frakciónak igyekezett ígérni valamit.

Az első kommentárok mind kiemelik, hogy éppencsak meglett a szükséges szavazatszám - emellett pedig természetesen azt, hogy ő az első női bizottsági elnök.

A magyar EP-képviselők közül 19-en támogatták, ketten nem.  Ursula von der Leyen megbizatása november elsején kezdődik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.