Egy hivatalos irat szerint Vajna Tímea Andy Vajna örököse

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A G7 arról ír, hogy egy nemrég leadott, áprilisi keltezésű okirat alapján Vajna Tímea, Andy Vajna özvegye az örököse a januárban elhunyt filmügyi biztosnak, akik óvatos becslések szerint is több tízmilliárdos vagyont hagyott hátra. 

Vajna Tímea egy, a TV2 csoport eladásához kapcsolódó dokumentumot írt alá férje örököseként, és hagyatéka kedvezményezettjeként. 

Vajna TímeaFotó: botost/444.hu

Andy Vajna hagyatékát az Andrew G. Vajna Revocable Trust kezeli. A gazdasági lap szerint nem kérdés tehát, hogy az ebben az alapban felhalmozott vagyon Vajna Tímeát illeti meg. A kérdés valójában az, hogy mekkora is ez a vagyon, ugyanis a cégbirodalmat a filmbiztos az elmúlt években többször is átszervezte. A vagyonkezelőt Vajna Tímeán kívül Andy Vajna egykori üzlettársa Samuel R. Falconello kezeli. 

A G7 szerint Vajna öt éve még minden vagyonát az említett bizalmi vagyonkezelőben tartotta. Ekkor kerültek birtokába a kaszinókoncessziók, amik viszont egy offshore-hálózaton keresztül kapcsolódtak a vagyonkezelőhöz. A sűrű politikai támadások miatt Vajna végül egy ettől független holdingba, az AV Investments-be pakolta át magyarországi érdekeltségeit, a TV2-től a Nobu éttermen át a Rádió1-ig. A vagyonkezelő ettől még nem ürült ki teljesen, de a magyarországi eszközök felett már nem rendelkezett. 

De volt még egy fordulat a történetben: Andy Vajna halála előtt ismét átvariálta a céghálót, és a magyarországi érdekeltségeit az offshore-hátterű amerikai Cinergi Pictures Entertainmentbe szervezte ki, amely cég fele pedig az akkor alapított AV Perfekt Kft.-hez került.

Tisztán látni pedig azért nehéz innentől kezdve a vagyon pontos hollétéről, mert az offshore-ba bújtatott Cinergi mellett ennél a cégnél január óta nem látszik mozgás; az AV Perfekt még éves beszámolóját se adta le, sőt papíron a cég jelenleg is az elhunyt Vajna tulajdonában áll. 

De a TV2 eladásához mellékelt dokumentum alapján az látszik valószínűnek, hogy a vagyonelemekből valamennyi biztosan az Andrew G. Vajna Revocable Trustnál maradt, vagy oda került vissza, így Vajna Tímea a jelek szerint milliárdos nagyságrendű vagyont örökölt. A fő kérdés az, hogy mekkorát, és hogy mennyit tud erről maga Vajna Tímea, akiről épp kedden írtuk meg, hogy egyre kétségbeesettebben árulja Lamborghinijét az Instagramon.  (G7)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.