Egy hivatalos irat szerint Vajna Tímea Andy Vajna örököse

A G7 arról ír, hogy egy nemrég leadott, áprilisi keltezésű okirat alapján Vajna Tímea, Andy Vajna özvegye az örököse a januárban elhunyt filmügyi biztosnak, akik óvatos becslések szerint is több tízmilliárdos vagyont hagyott hátra. 

Vajna Tímea egy, a TV2 csoport eladásához kapcsolódó dokumentumot írt alá férje örököseként, és hagyatéka kedvezményezettjeként. 

Vajna TímeaFotó: botost/444.hu

Andy Vajna hagyatékát az Andrew G. Vajna Revocable Trust kezeli. A gazdasági lap szerint nem kérdés tehát, hogy az ebben az alapban felhalmozott vagyon Vajna Tímeát illeti meg. A kérdés valójában az, hogy mekkora is ez a vagyon, ugyanis a cégbirodalmat a filmbiztos az elmúlt években többször is átszervezte. A vagyonkezelőt Vajna Tímeán kívül Andy Vajna egykori üzlettársa Samuel R. Falconello kezeli. 

A G7 szerint Vajna öt éve még minden vagyonát az említett bizalmi vagyonkezelőben tartotta. Ekkor kerültek birtokába a kaszinókoncessziók, amik viszont egy offshore-hálózaton keresztül kapcsolódtak a vagyonkezelőhöz. A sűrű politikai támadások miatt Vajna végül egy ettől független holdingba, az AV Investments-be pakolta át magyarországi érdekeltségeit, a TV2-től a Nobu éttermen át a Rádió1-ig. A vagyonkezelő ettől még nem ürült ki teljesen, de a magyarországi eszközök felett már nem rendelkezett. 

De volt még egy fordulat a történetben: Andy Vajna halála előtt ismét átvariálta a céghálót, és a magyarországi érdekeltségeit az offshore-hátterű amerikai Cinergi Pictures Entertainmentbe szervezte ki, amely cég fele pedig az akkor alapított AV Perfekt Kft.-hez került.

Tisztán látni pedig azért nehéz innentől kezdve a vagyon pontos hollétéről, mert az offshore-ba bújtatott Cinergi mellett ennél a cégnél január óta nem látszik mozgás; az AV Perfekt még éves beszámolóját se adta le, sőt papíron a cég jelenleg is az elhunyt Vajna tulajdonában áll. 

De a TV2 eladásához mellékelt dokumentum alapján az látszik valószínűnek, hogy a vagyonelemekből valamennyi biztosan az Andrew G. Vajna Revocable Trustnál maradt, vagy oda került vissza, így Vajna Tímea a jelek szerint milliárdos nagyságrendű vagyont örökölt. A fő kérdés az, hogy mekkorát, és hogy mennyit tud erről maga Vajna Tímea, akiről épp kedden írtuk meg, hogy egyre kétségbeesettebben árulja Lamborghinijét az Instagramon.  (G7)