Hat év alatt 76 milliárd opioid tablettával árasztották el a gyógyszercégek Amerikát

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Egyesült Államok legnagyobb gyógyszercégei 2006 és 2012 között 76 milliárd darab oxikodon és hidrokodon tartalmú fájdalomcsillapító tablettát terítettek az országban - írja a Washington Post. Ezzel nagyban hozzájárultak az opioidkrízis kialakulásához, ami legalább 200 ezer amerikai halálát okozta. Az adatok azután kerültek nyilvánosságra, hogy az eddigi legnagyobb civil akció indult az ügyben. 

A connecticuti Christine Gagnon fia túladagolásban halt meg. 2018 augusztusában a Purdue székháza előtt tüntetett olyan emberekkel együtt, akik szintén hozzátartozójukat vesztették el az OxyContin miatt.Fotó: Jessica Hill/AP

A tabletták 75 százalékát összesen hat vállalat forgalmazta, és 88 százalékukat csupán három gyógyszergyár gyártotta.  Az opioidkrízis kialakulásáért elsősorban a Purdue Pharma nevű gyógyszeróriást, az OxyContin nevű gyógyszer bevezetőjét okolják, a cég ellen a közelmúltban perek sora indult, ezekről korábban mi is írtunk

A most közölt számok egy adatbázisból származnak, melyet a Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) tart fenn, és amely nyomon követi minden egyes eladott fájdalomcsillapító tabletta útját az Egyesült Államokban - a gyártóktól a gyógyszertárakig minden egyes településen. 

A gyógyszervállalatok minden erejüket latba vetették, hogy megakadályozzák az adatok nyilvánosságra kerülését, arra hivatkozva, hogy ezzel versenytársaik jogosulatlan előnyhöz jutnának - mindhiába.

A részletes adatok itt olvashatók.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.