Hat év alatt 76 milliárd opioid tablettával árasztották el a gyógyszercégek Amerikát

Az Egyesült Államok legnagyobb gyógyszercégei 2006 és 2012 között 76 milliárd darab oxikodon és hidrokodon tartalmú fájdalomcsillapító tablettát terítettek az országban - írja a Washington Post. Ezzel nagyban hozzájárultak az opioidkrízis kialakulásához, ami legalább 200 ezer amerikai halálát okozta. Az adatok azután kerültek nyilvánosságra, hogy az eddigi legnagyobb civil akció indult az ügyben. 

A connecticuti Christine Gagnon fia túladagolásban halt meg. 2018 augusztusában a Purdue székháza előtt tüntetett olyan emberekkel együtt, akik szintén hozzátartozójukat vesztették el az OxyContin miatt.Fotó: Jessica Hill/AP

A tabletták 75 százalékát összesen hat vállalat forgalmazta, és 88 százalékukat csupán három gyógyszergyár gyártotta.  Az opioidkrízis kialakulásáért elsősorban a Purdue Pharma nevű gyógyszeróriást, az OxyContin nevű gyógyszer bevezetőjét okolják, a cég ellen a közelmúltban perek sora indult, ezekről korábban mi is írtunk

A most közölt számok egy adatbázisból származnak, melyet a Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) tart fenn, és amely nyomon követi minden egyes eladott fájdalomcsillapító tabletta útját az Egyesült Államokban - a gyártóktól a gyógyszertárakig minden egyes településen. 

A gyógyszervállalatok minden erejüket latba vetették, hogy megakadályozzák az adatok nyilvánosságra kerülését, arra hivatkozva, hogy ezzel versenytársaik jogosulatlan előnyhöz jutnának - mindhiába.

A részletes adatok itt olvashatók.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.