Putyin azoknak is könnyebben megadná az orosz állampolgárságot, akik az ukrán erők által ellenőrzött területeken élnek

2019 július 17., szerda 16:50

Az orosz elnök szerdán a délkelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye összes lakosára - vagyis az ukrán kormányerők által ellenőrzött területen élőkre is - kiterjesztette az orosz állampolgárság könnyített megszerzésére vonatkozó rendeletének hatályát.

Az időzítés sem lehet véletlen, mivel Ukrajnában vasárnap tartják a parlamenti választásokat, ahol az új elnök, Volodimir Zelenszkij pártjának legfőbb kihívója az oroszbarát az oroszbarát párt. 

Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

Putyinnak az orosz állampolgárság könnyített megadását engedélyező, április 24-én kiadott rendelete eredetileg a Donyec-medencének csak a szakadárok által felügyelt részének lakóira vonatkozott. A könnyített honosítás lehetőségét később kiterjesztette a Krímet és Szevasztopolt a 2014-es orosz megszállás előtt elhagyó ukrán állampolgárokra és hontalan személyekre, továbbá azok gyerekeire is.

Az orosz elnök április végén azt hangoztatta, hogy Oroszország nemcsak a szakadár „népköztársaságok”, hanem egész Ukrajna lakói számára kész megkönnyíteni az orosz állampolgárság megszerzését. A gyakorlatot az ukrán belügyminisztérium törvénytelennek minősítette, az EU pedig júniusban közölte, hogy nem fogja elismerni a könnyített honosított eljárás keretében kiadott orosz útleveleket.

A szakadár régiók lakosai június 14-én kezdték el átvenni az orosz személyi okmányokat Oroszországban. (Reuters/MTI)