Rács mögött marad a fiatal lányok árusításával vádolt Jeffrey Epstein

Az amerikai milliomos, Jeffrey Epstein nem védekezhet szabadlábon, és rácsok mögött kell megvárnia tárgyalását, döntött a bíróság csütörtökön. A Washington Post beszámolója szerint közben újabb vádak is felmerültek Epsteinnel szemben, immár gyerekek ellen elkövetett szexuális visszaélésekkel is meggyanúsíthatják. 

Fotó: Florida Department of Law Enforcement/AFP

A védelem azt szerette volna elérni, ha a 66 éves Epstein házi őrizetbe kerülhetett volna, de a szövetségi bíró végül ezt elutasította. A férfit július 6-án tartóztatták le New Jersey egyik repterén, és jelenleg azzal vádolják, hogy több tucat lányt bocsátott pénzért cserébe szexuális célokra ismerősei számára 2002 és 2005 között. 

Az ügy jelentőségét az is növeli, hogy 2008-ban Epstein vádalkut kötött az ügyészséggel hasonló vádak miatt, és végül két kisebb súlyú bűncselekményt felvállalva mindössze 13 hónapot kellett börtönben töltenie. Ezt az alkut az ügyészség részéről az az Alex Acosta hozta össze, akit Donald Trump munkaügyi miniszterének tett meg később. Acosta múlt héten, éppen az Epstein-ügy hatására távozott a posztjáról

Epstein az új vádakkal kapcsolatban ártatlannak vallotta magát, az ügyészség viszont nem akarta, hogy a félmilliárd dolláros vagyonnal rendelkező férfi elhagyhassa a börtönt, mivel szökéstől tartottak. Többek között azért, mert a házkutatások során ráakadtak egy útlevélre, amiben Epstein fotója, de valaki másnak a neve szerepelt. Ugyan az útlevél meglehetősen régi volt, a férfi még a nyolcvanas években járt vele Szaúd-Arábiában, Nagy-Britanniában és Spanyolországban is, de az ügyészek szerint ezt az bizonyítja, hogy Epstein tudja, hogyan lehet hamis dokumentumokat szerezni. A védelem szerint amúgy az útlevél a zsidó származású Epstein személyes védelmét szolgálta, mivel a nyolcvanas években gyakoriak voltak a Közel-Keleten a gépeltérítések. 

Epstein ügyéről korábban részletesen is írtunk

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.