Lemondott az amerikai munkaügyi miniszter az Epstein-botrány miatt

külföld
2019 július 12., 15:13
comments 126

Lemondott Alexander Acosta, az Egyesült Államok munkaügyi minisztere pénteken az Epstein-botrány miatt.

A tárcavezető Donald Trump elnök jelenlétében jelentette be lemondását a Fehér Házban. Indoklásában leszögezte: nem akarja, hogy az Epstein-botrány elvonja a kormány figyelmét az érdemi munkától.
Trump közölte: Acosta reggel telefonon hívta fel őt lemondási szándékával, a döntés a miniszteré volt, nem ő kérte tőle. Az elnök hangoztatta, hogy Acosta "nagyszerű miniszter volt". Hozzáfűzte: "jó ember és nagyon fog hiányozni nekünk". 

Donald Trump és Alexander Acosta pénteken, a Fehér Háznál tartott sajtótájékoztatón.
photo_camera Donald Trump és Alexander Acosta pénteken, a Fehér Háznál tartott sajtótájékoztatón. Fotó: ALASTAIR PIKE/AFP

A 66 éves Jeffrey Epstein milliárdos üzletember ellen hétfőn emeltek vádat New Yorkban emberkereskedelem és szexuális visszaélések, köztük kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt. Epsteint 2008-ban Floridában egyszer már elítélték szexuális visszaélésekért, de az ügyészek vádalkut kötöttek vele és enyhe, 13 hónapos börtönbüntetésre ítélték. Az enyhe büntetés meghozatalakor Acosta volt az egyik ügyész, a vádalkut ő tárgyalta meg.
A minisztert a letartóztatás után azonnal éles bírálatok érték, vezető demokrata párti politikusok a lemondását követelték. Szerdán Acosta sajtókonferencián próbálta megvilágítani a 2008-ban történteket. Azzal érvelt, hogy ő és munkatársai akkor vették át Epstein ügyét, miután a Palm Beach-i ügyészek ejteni akarták a vádat.
Acosta lemondása után a munkaügyi tárca irányítását ügyvezető miniszterként Patrick Pizzella eddigi miniszterhelyettes veszi át.

Az, hogy most úgy tűnik, Epstein mégsem ússza meg, leginkább a Miami Herald oknyomozó újságírójának köszönhető. 

(MTI/NBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.