Helikopterről kötélen csúsztak a brit tankerre az iráni gárda katonái

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Az iráni Forradalmi Gárda nevű elitegység videót közölt a csütörtökön elfoglalt brit tankerhajó megtámadásáról, és ez alapján egy gondosan előkészített akció történt:

Csütörtökön a Perzsa-öbölben két brit tulajdonú tankerhajót is elfoglaltak iráni fegyveresek, aztán az egyiket elengedték, a másikat pedig az iráni partok felé irányították. A felvételen ez utóbbi hajó megszállása látszik. 

Az iráni kormány azt állítja, hogy a hajó megsértette a tengeri közlekedés szabályait, nekiment egy halászhajónak, és nem reagált az iráni parti őrség felszólításaira. A brit kormány szerint ezek hazugságok, és Irán azért támadta meg a hajót, mert a britek Gibraltárnál lefoglaltak korábban egy iráni tankert, mert a gyanú szerint Szíriába szállított olajat, kijátszva a nemzetközi szankciókat.

A támadást alapvetően egy helikopterről hajtották végre az iráni Forradalmi Gárda katonái: a tanker fölé szálltak, és kötélen ereszkedtek a fedélzetre, miközben kisebb hajók a tanker mellett biztosították az akciót.

A tankeren egyetlen brit állampolgár sincs, a matrózok orosz, lett, indiai és fülöp-szigeteki állampolgárok, de a tulajdonosa egy brit vállalat. 

A két ország külügyminisztere telefonon egyeztetett. Brit részről Jeremy Hunt azt mondta, hogy diplomáciai megoldást akar, ugyanakkor egyértelművé tette, hogy az iráni lépés elfogadhatatlan. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.